A Mátra izgalmas!
2010. november 19. írta: metszo_ollo

A Mátra izgalmas!

Egy meglepő plakát jött velem szembe az Andrássy úton, miszerint a Mátrai Borvidék Budapesten mutatkozik be. El is indult egyből az agyam, és eszembe jutott a pincesarokban meglapuló olaszrizling Losonci Bálinttól. Sajnos nem a 2008-as Úrrátesziből, hanem a következő év alaprizlingjéből, de így sem tűnt kellemetlen társaságnak az estére.
Felvásárolt szőlő az alapanyag, amin a szüret előtt még 3 kör fürtválogatást azért még eszközölt Bálint. Bár a pince jellemzően nem vásárol fel szőlőt, de 2009-et olyan kivételes évnek látták, hogy bevállalták ezt, így készült ez az alapolasz. Orrban kimondottan behízelgő: gyümölcsös, enyhén ásványos illat, ízben sem mutat mást. A félédességnyi maradékcukor feleségemet leveszi a lábáról, a korty nagyon kerek, savai selymesen simogatnak, a fajtára jellemző keserűmandula szinte csak jelzésszerű a végén. Elég kedves bor, csúszik nagyon, egy ötöst megér, egy hangyabokányit zavar ugyanis a félédessége, de az árát így is nagyon megéri.
Közben lenyomoztam a kiplakátolt rendezvényt is, a Fehérbor Fesztivál keretében jópár olyan pince mutatkozik be a Kogart házban, akik nem túl gyakori vendégek ilyen kóstolókon, könnyed péntek estének nézünk elébe. Losonci Bálinték is tiszteletüket teszik a fővárosban jövő kedden: a Tőkések mellett Benedek Péter és Ludányi Balázs (Centurio borház) mutatja meg borait. Klasszikusokat idézni nem ciki, szóval fogják a poharukat és kóstolják meg a mátrai borokat!

A kép ezúttal saját, nyári gyöngyöstarjáni túránkon készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr412458311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2010.11.22. 14:13:09

A tőkések biztos érdekes lesz, de a Fehérbor Fesztiváltól agybajt kapok. Expat mátravidéki szőlőscsaládból származóként megüt a guta amikor a Mátraaljai hegyközség úgy definiálja a borvidéket mint a könnyű reduktív illatos borok forrása. Mintha az olaszrizling nem is teremne arrafelé...

Mindegy elég a negatívkodásból. Örülök hogy valami végre mozog arrafelé és bemutatják a borokat a közönségnek, csak félek hogy már megint rossz sarokba szorítják magukat.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.11.22. 14:17:49

Kicsit én is fázok ettől az illatos vonaltól, de remélem lesz egy-két meglepetés is...
süti beállítások módosítása