A sárfehér igazán pezseg
2010. december 03. írta: metszo_ollo

A sárfehér igazán pezseg

Mármint az arany sárfehér, Izsákról. Bár nem igazán tisztázott származása, de mivel csak nálunk termesztik, ezért őshonos helyi fajtának számít. Azt olvastam valahol, neve onnan származik, hogy fehér bogyója és nagy fürtje nehéz, mint a sár. A fajta mostanában került újra köztudatba Gedeonék révén, jó savai miatt a tökéletes nyári fröccsbor volt nekem idén.
A szokásos zuglói vinotékában ajánlották nekem ezt a pezsgőt, részben mert tudják, hogy szívesen pezsgek néhanapján, másrészt mert azt is tudják, hogy engem nem riaszt el a nem feltétlenül makulátlan hírnevű szőlőfajta. Utánanéztem a pezsgő gazdájának is, a Royalsekt egy új cég, ami 2009-ben vásárolta meg a nagy múlttal bíró izsáki pezsgőüzemet. A Szovjetszkoje Igrisztoje márka is nekik köszönhetően került újra a boltokba (nem biztos, hogy ez annyira pozitív márka volt, hogy én feltámasztanám...), de emellett bort, mustot és üdítőitalokat is találhatunk a termékeik között.
Annyira nem risztott a sárfehér, hogy igen hamar sorra is került, évforduló is volt mostanság és aznap este a kedvünk is pezsgőt kívánt.
Kicsit meglep a színe, egészen sárgás, a pezsgők ennél halványabbak szoktak lenni. Illatában az élesztő mellett ananász, aszalt sárgabarack, kis vajasság és némi dió, elég kedvesnek tűnik! A korty kellemesen élénk, a buburékok vígan fickándoznak, majd idővel kicsit kuszábbá válik és egész komoly édesség is megjelenik, holott elvileg száraz pezsgőről van szó. Gyümölcsei meghatározóak, engem a kortyvégi kis kesernye és az sem zavar, hogy a sav és cukor kicsit kuszának tűnik, néha nem egy irányba húznak. Mindezekkel együtt nagyon itatja magát, pillanatok alatt kiürül a palack! Bár tankpezsgőként nem veheti fel a versenyt a palackos érlelésűekkel, de a négy pontot kiérdemli, mert a könnyed esti szórkozás, amit ígért, hiánytalanul teljesíti!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr302487184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.12.04. 08:12:59

A Royalsekt az Ungor testvéreké(egy másik cégük gyártja többek közt az adrenalin nevű energiaitalt), biztos vagyok benne, hogy ontani fogják az igrisztyojét is a profit miatt, de azért remélem, hogy régebbi jobb pezsgőket is megtartják a gyártásban
Volt az üzemnek sárdoné pezsgője is, nem tudom, van-e még...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.12. 21:13:12

Én úgy tudom, hogy a sárfehérnek a nevében a sár az nem a sár miatt van, hanem a sárga rövidülése. Ugyanis a bora sárgás, ahogy azt te is írod.

Amúgy az izsáki arany-sárfehérnek semmi köze nincs a másik úgynevezett somlói sárfehérhez :)

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.02.10. 08:15:58

@BZoltan: Nem jól tudod
"Fehér bogyója és nagy fürtje miatt, nehéz, mint a sár találó névválasztás."

www.aranysarfeher.hu/modules.php?name=Arany_Sarfeher

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.02.10. 08:51:03

@Tóth Ferenc: A helyedben úgy fogalmaznék, hogy te máshogy tudod.

Az izsáki arany sárfehér nevének lehet az az eredete amit te írsz. Amennyire én tudom a Somlói Sárfehér nevének más az erdete.

A Somlói Sárfehérnek amúgy nem nagy a fürtje: www.szbki.pte.hu/files/tiny_mce/File/fajtagyujtemeny/furtlevel/sarfehersomloi.jpg

De ha nagy is lenne abból miért jönne a sár név?
süti beállítások módosítása