Az egyszervolt puncs
2010. július 29. írta: metszo_ollo

Az egyszervolt puncs

Fodor pince Chardonnay Barrique 2008 Száka dűlő
Vidéki kisvárosban esett meg, hogy a város kedvenc cukrásza börtönbe került, találgatták az emberek, hogy miért, de sosem derült ki. A fagyi nélkül maradt város pedig egy emberként számolta vissza a napokat, várták a szabadulást, hogy újra nyalhassák a kedvenc puncsot, vaníliát, csokoládét.
Erre a gyermekkori puncsfagyira asszociált feleségem az első korty után, mikor megkóstolta a Fodor pince Chardonnay barrique-ját. Béla és Bandiként ismerjük inkább őket, de a Bortársaságos választékon túl más is van náluk, amit fesztiválokon rendeszeresen meg is mutatnak. Így kóstoltuk tavaly Füreden a 93-as (nem elírás) sauvignon blanc-jukat, ami őszinte meglepetésemre igen virgonc volt, nem gondoltam volna, hogy 16 évesen ilyen arcát mutatja.
A chardonnay elég sok árnyalatát sikerült már megismerni, a terroir és a hordóhasználat is komolyan felzárkózhat a fajtajelleg mellé, elsőre Németh Attila mátrai maradékcukros tétele és miklóscsabié jut eszembe, mint két eléggé elétrő világ, és akkor az irányított erjesztéssel acélban ért borokat még nem is vettem figyelembe. A most kóstolt bor a hordófűszeres iskolába járt, illatát is ez uralja és ízében is ez a legmeghatározóbb, a gyümölcsök szinte csak aszalt, túlérett formában vannak jelen, néhány tutti-frutti villanás kíséretében, amit a puncsosság foglal keretbe. Az egyensúly nincs veszélyben, szép savakkal billenti helyre a kortyot, így igazán nem lehet panasz rá! Kapaszkodik a hatosért, de ez a stílus nekem már kicsit sok, így marad az erős ötös és továbbra is figyelem őket, remélem idén is találkozunk Füreden a borheteken!

A szép érett fürtöt pedig innen metszettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr142182933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása