Évjáratmustra a Sabar Borháznál
2016. február 26. írta: wine underground

Évjáratmustra a Sabar Borháznál

2015 Badacsonyban is nagyon jó év volt, a borászok nemhiába kívánnak "még tíz ilyen évjáratot" egymásnak. Február 20-án egy gyönyörű napsütéses napon a feltörekvő Sabar Borháznál jártam, ahol Ádám Gábor tulajdonos és Csizmadia Péter borász mutatták be a 2015-ös évjárat hordó- és tartálymintáit partnereiknek és szakújságíróknak.

A Sabar megbízható kispincének számít, első évjáratuk a 2010-es volt, boraik minden évben kifejezőek, tiszták, egyensúlyosak. A 7 hektáron gazdálkodó, saját és vásárolt szőlőre egyaránt építő pincészet vezetőjének bemutatkozójából töretlen fejlődés rajzolódik ki. Ádám Gábor elmondta, hogyan újították fel és bővítették ki a birtok központjául szolgáló régi présházat és az alatta húzódó pincét, majd telepítettek Cabernet franc-t a már meglévő Olaszrizling tábla mellé. Következő lépcsőben egy szomszédos présházat újítanak fel, amely a vendégfogadás terén növeli meg majd lehetőségeiket. Az évjáratmustra előtt sétáltunk egyet a Sabar-hegy nyugati oldalán, ahonnan körbe lehet csodálni a szomszédos tanúhegyeket és a tapolcai medencét.  

sabar2016-1.jpg

A pinceszemle során az alapító-borász Nagy Lászlót nemrégiben váltó Csizmadia Péter kalauzolt minket a borok között. Alap- és válogatás tételeik is remek formát mutatnak. A Sauvignon blanc illatos, könnyű, reduktív bor, amely picit komolyabb, többet mutat egy populárisra hangolt sauvignon-nál.

sabar2016-3.jpg

2011 után - hosszú kihagyás után - 2015-ben újra készítenek Kéknyelűt a Csobánc-hegyről. A határozott karakterű, szép savszerkezetű bor bővelkedik a citrusos, finoman ásványos jegyekben. Jelenleg reduktív tétel, tartályból kóstoltuk, azonban egy részét kis ideig tervezik hordózni is a palackozás előtt.

A Gyulakeszi területről származó Olaszrizlingnek két változatát is kóstoltuk. A hordós tétel ígéretes, a reduktív Olaszrizling pedig zamatos és jól fogyasztható, amely várhatóan BalatonBorként kerül majd forgalomba. A Olaszrizlingre fő fajtaként tekintő pincében két másik tétel is érik osztrák Stockinger fahordóban, ezek a Sabar-hegyi területről származnak, különbözőségüket az erjesztéshez használt prémium élesztő adja. Itt a pohárból beköszönő illat már kicsit megosztó, de rövid idő alatt sokat változik.

sabar2016-2.JPG

A pincében magyar hordók is sorakoznak, a szigetvári, enyhe pörkölésű Trust hordók a badacsonyörsi Öreg-hegyről (Csendes-dűlő) szűrt tartalmas, zamat gazdag Szürkebarátot rejtik magukban. A borsort a Badacsony-hegyről származó Rajnai rizling zárta, amely a konstans jó minőséget felmutató 2015-ös Sabar borsor talán legerősebb tagja. A Rajnai rizling biztos pontnak tűnik a Badacsonyi borvidéken, ezzel a fajtával nagyon szép eredményeket értek el más borvidéki termelők is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr398421794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása