Sorszámot húzott?
2013. november 12. írta: metszo_ollo

Sorszámot húzott?

Eltelt megint egy év, a Magyar Borakadémia újra nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője cím jelöltjeit. Meglepetés iden sincsen, a tavaly nem megválasztott négy borász idén is helyet kapott, melléjük érkezett meg egy ifjú titán, Bolyki János személyében.

Izgalomról évek óta nincs szó a cím kapcsán, a jelöltek szépen sorban megkapják a címet, nem hiszem, hogy nagyot kockáztatok a tippemmel: december elején az első női győztesnek tapsolunk majd, nagyon pc az akadémia, meg egyébkent is ez az ötödik jelölese... Természetesen nem vitatom, hogy a jelöltek megérdemlik majd a címet, bár annak értéke lassan egy három éves reduktív rozé értékével vetekszik.
sorszam.jpgNehezen vehető komolyan az a díj, ahol a jelölteket ugyan elvileg sok-sok szavazat alapján választják ki, a végén mégis ugyanaz a lista, mint egy évvel korábban.
Nehezen vehető komolyan az a szervezet, akik olyan jelöltet állítanak, akinek az első jelöléskor még éppen csak pár forgalomba került bora van. Főleg annak fényében, hogy az alapítók eredeti szándéka szerint a díj egy életmű elismerése lett volna.
Nehezen vehető komolyan az a lista, amin ötödik alkalommal szerepel egy igazi fantomborászat. A Gál pince első jelölésekor szinte teljesen láthatatlan volt, de azóta sem lett meghatározó a magyar borászatok között. Viszont most már legalább a boraikat megtaláljuk a boltokban, tisztes iparosmunka mindegyik, belekötni nem lehet.
De tényleg ezt kell díjazni? Nem az előremutató, minden körülmények között a legmagasabb minőségre törekvő borászatokat? Ha minden marad a jelenlegi rendszerben, akkor előbb-utóbb a fogyasztók szemében is teljesen elértéktelenedik a cím, aminek korábbi nyertesei között megtaláljuk Szepsy Istvánt, Gál Tibort, Takler Ferencet vagy Kamocsay Ákost. Ők megkérdőjelezhetetlenek még több évvel a cím elnyerése után is. Én nagyon sajnálnám...

update: egyetértünk zorankával, a vinoport pedig kicsit a háttérről írt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr635628985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása