Nesze neked!
2013. július 24. írta: metszo_ollo

Nesze neked!

Amikor kibontottam ezt a bort még fogalmam sem volt, hogy mire megírom, egészen aktuálissá válik a bor, ráadásul a napi politika szintjén. Ilyen se volt még, mindenesetre a politikai oldalt inkább hanyagolnám is, koncentráljunk a borra! 

A magyar "ipari borászatok" közül talán a villányi Csányi Pincészetet övezi a legtöbb legenda, a csillagászati összegek, borvidéknyi méretű területek és ozmózis szűrők labirintusában eligazodni lehetetlen, talán egyszerűbb is, ha ezeket kizárjuk. Az biztos, hogy több, mint 340 hektáron gazdálkodnak Villányban, jó dűlőkben vannak a területek, folyamatosan telepítenek. Ha ez szakértelemmel is párosul, akkor bármi kisülhet belőle, nem? Eddigi találkozásaink alkalmával leginkább olyan borokat kóstoltam tőlük, amik legfeljebb a non-stop kisboltok alapkínálatát jelentették, ezért nagyon sokat az egyébként megjelenésében sem túl attraktív Kővilla válogatás 2009-es cuvée-jétől sem vártam. Az előzetes sztereotípiáimat tovább erősítette, hogy a két cabernet alkotja a házasítást, nagyjából fele-fele arányban.

Kitöltve azért látszik, hogy vastagabb anyaggal van dolgom. Mély illat, a hordó, ha nem is egyértelműen, de legyűri a gyümölcsöt, így lesz abból rumosmeggy, amit még vanília is keretez és megjelenik egy kis savérzet is. Később erdeigyümölcsök is kerülnek, nem izgalmas, de összességében szép illat.

Közepesnél nagyobb a teste, pontosan erre méretezett savak, a tannin érett, finom szemcsés, kicsit még tapad. Egészen jó egyensúly: semmi nem lóg ki, a 14-es alkoholt sem érezni, ami azért egy meleg évből Villányban nem kis teljesítmény. Bár a hordó könnyedén tetten érhető a kortyban is, a gyümölcsök mégis előrébb jutnak, mint illatban, egészen sötét színűek: áfonya, szeder, cigánymeggy, mellettük magas kakaótartalmú étcsoki. Már most is szép ez a bor, de távol van még a végétől. Lecsengésben is meghatározók a gyümölcsök, mellé kis fűszer, vastag hatos a végeredmény. Már most is szép bor, de úgy érzem, hogy vannak még tartalékai, főleg a tannin tárgykörben. És akkor tegyük mellé még az árát is, mi ez, ha nem kapitális bestbuy?

A videót nem tudom megmagyarázni, nekem passzolt a borhoz :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr535422365

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.07.24. 11:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása