Rosé ünnep
2012. május 07. írta: wine underground

Rosé ünnep

„Üdít, frissít és finom” – vallja Szasza barátom a roséról, akinél nagyobb rózsavíz-rajongót nem igazán ismerek. Nála egész évben rosé-szezon van, alkalma válogatja, hogy magában, vagy éppen fröccsként fogyasztja. Talán így érthető, hogy ő volt az első, akinek elküldtem az Első Magyar Rosé mustrára invitáló linket. Hát persze, hogy velem tartott, 60 féle rosénak ő sem tudott ellenállni.






















A nehéz feladatnak a habzóborok mustrálgatásával vágtunk neki. Bujdosóék dél-balatoni Rosecco habzóbora (Pinot noir - Cabernet Sauvignon) halvány rózsaszín, illata a finom málnáé, az íze ettől kicsit elmarad. Az etyeki Kertész pincészet Pinot noirból készült Carla frizzantéja ideális frissítő, gyümölcsös illattal és délceg savakkal rendelkezik. Ezután egy nagyon kellemes siller habzóbor következett az egri Tarjányi pincészetből. Cseresznyepiros színű, tartalmas, finom meggyes lecsengésű bor. Érdekesség, hogy a Rubin névre keresztelt házasítás fehérszőlőt is tartalmaz (Chardonnay-Pinot noir-Syrah), hiszen a habzóborokra vonatkozó szabályozás ezt lehetővé teszi.

Az egri pincészetek szép számban vettek részt az eseményen, többek között emlékezetes volt Thummerer Vilmos Kékfrankos-Merlot roséja, az Ostoros-Novaj Bor Kutyahegyije és a Dula pincészet Nyáridő Pinot noir roséja is. Dula Bencétől nemcsak zamatos bora, hanem kedélyes stílusa miatt is nehéz volt szabadulni,  röpködtek a szép gondolatok, mint például: „A rosé az a bor, amelyik még emlékszik a lányságára”.

Az Etyeki kúria málnás hangulatú Pinot noir roséja, mélyebb, tartalmasabb az átlagnál, az alkohol azonban picit bezavar a képbe. Dúzsi Tamás Cabernet sauvignon roséja egészen különleges, bodzás illattal és ízzel emelkedett ki a mezőnyből. A Rosékirály teljes szortimentje kóstolható volt, nagyon tanulságos, hogy a különböző fajták mennyire más rosét eredményeznek. A sok kiváló Dúzsi tétel közül a Kékfrankost és a Cabernet franc-t emelném még ki. És persze a Merlot-t :-)

Szóval igyunk sok jó rosét, amint látjuk, van miből választani. A legutóbbi Cannes-i rosé világversenyen elért eredmények pedig azt mutatják, hogy magyar rosék nemzetközi mércével mérve is egyre inkább megkerülhetetlenek. Szasza barátom ezt persze már régóta tudja...

Külön köszönet a szervezőknek a profi lebonyolításért, a kóstolónaplóért és az ajándékba kapott „A Rozé” című tematikus kiskönyvért!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr284493592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása