Egy másik szekszárdi trió
2012. április 10. írta: wine underground

Egy másik szekszárdi trió

A Neiner család három fivére, János, András és István mellékállásban művelik két és fél hektáros szekszárdi birtokukat, folytatva ezzel az évszázados bortermelő családi hagyományt. Az Őcsényi-hegyen és a Porkoláb völgyben található szőlőik közül a 60 éves, bakművelésű, régi Kadarka ültetvényre a legbüszkébbek.

„Óriási kincs és génbank is egyben, hiszen korábban rengeteg klónt ültettek vegyesen, amelyek nagyon izgalmasan kiegészítik egymást” – mondta egy korábbi kóstolón Neiner András. Két kilogramm alatti tőketerheléssel dogoznak, a pincében a természetességre törekszenek, boraikat pedig 500 és 1000 literes ászokhordókban érlelik.

A világos rubinszínű 2009-es Kadarka szép, élő anyag, lassan nyíló, meggyes illattal és a fajtára jellemző fűszeres utóízzel. A kiemelkedő 2011-es évjáratból szüretelt párja már a fajta testesebb arcát mutatja: sötétebb és sűrűbb szövésű, a kiteljesedéshez azonban további érlelés szükséges.  

Szekszárd és a Merlot nyerő páros – tudjuk ezt Vida Pétertől is, és tényleg. A 2011-es Neiner Merlot-t fiatalsága sem akadályozza meg abban, hogy tehetségét csillogtassa: áradóan gyümölcsös, málnás illattal hódít és gazdag, meggyszörpre emlékeztető lecsengéssel hagyja el a szájat.

A kis kézműves pince szortimentjének csúcsán két szépen lekerekedett, jó egyensúllyal és visszafogott tanninokkal rendelkező cuvée foglal helyet. A hamvas szilvára emlékeztető jegyekben bővelkedő „Hol nem volt” fantázianevű házasítás Kárpát-medencei fajtákra épít (Kékfrankos, Kadarka és Zweigelt), míg a „Kézműves” cuvée-ben világfajták (Cabernet Franc és Merlot) egyesítik erőiket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr684368637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása