Vadkerti dinka
2012. január 17. írta: metszo_ollo

Vadkerti dinka

Galántai Kövidinka 2010

Alföldi gyerek lennék, még ha tudom is, hogy nem feltétlenül a klasszis borok szülőhelye, akkor is kutatom, keresem a jó borokat az ország legnagyobb borvidékéről. Lassan illene már szétnézni Csongrádon újra, meglátogatni Bodor Lacit, új ruhát kaptak a borai, illene letesztelni őket. Persze az Alföld másik vége, Soltvadkert környéke még több meglepetést rejt: a mostani bort Szegeden, a Filoxérában ajánlották nekem jó szívvel és mivel kevés kövidinkát kóstolok, így kaptam az alkalmon.
kovidinka.jpgA kövidinka nem feltétlenül tartozik a legnagyobb bort adók közé, mégis kíváncsi voltam, hogy a borvidék és fajta okozta kettős emberhátrányból meddig jut el.
Kitöltve kicsit visszafogott az illata, de azért egész hamar előbújnak a mezei virágos, citrusos jegyek, kimondottan izgalmas. Közepesnél kicsit karcsúbb test, sima felületű, kerek korty, vitális savak, gyümölcsösség citrusokkal, friss almával, majd a lecsengésben némi fanyarság, ami egész izgalmas! A fajta inkább savszegénységéről híres, talán pont a 2010-es év savai teszik ilyen élővé, de ez a bor olyan friss és üde, hogy pillanatok alatt levesz a lábamról. Már izzítanám is a faszenet a grillezéshez, sajnos erre még pár hónapot várnom kell. A bornak járó 5 pontra viszont nem és ebben csak egy egész pici elfogultság van...

A kép ezúttal innen van.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr733554486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2017.02.22. 07:17:05

A kövidinka fotóját én készítettem Filus János szőlőterületén még 2009 októberében, azt a blogomon tettem közzé: www.gabojsza.hu/2009/10/szuret.html
Kérem a kép forrását javítani, a fenti linkre. Köszönöm!
Gyepes Gabojsza
süti beállítások módosítása