Mátra (h)arcai 1.
2011. október 28. írta: lackó

Mátra (h)arcai 1.

Centurio Borház (Ludányi Balázs) Mátrai Kékfrankos 2009
Mint szinte minden borvidéknek, Mátrának is megvan a saját harca (no és persze, arca is). Az „átkosban”, de még a ’90-es években is sokáig azonosították a borkombinátokkal, a nagyüzemi termeléssel, igazi, karakteres arca nem volt, egészen Szőke Mátyás megjelenéséig, aki talán elsőkén jelent meg önállóan palackozott borokkal és sokáig, ha Mátraaljáról volt szó, akkor azonosították az ő nevével – talán nem érdemtelenül.
Az utóbbi időben azonban – azt gondolom a borvidék és a fogyasztók nagy-nagy örömére- egyre több, fiatal borász próbálkozik megmutatni a terület igazi arcát, nem kis sikerrel. Elég csak Németh Gáborra, Losonczi Bálintra, Szecskő Tamásra, Karner Gáborra gondolnunk. Az idei év felfedezése volt számomra Csernyik István és a címben már említett Ludányi Balázs is. Poharamban – számban a kékfrankos. 12,5-es alkohol, érni kezdő, de még bőven lilás szín, szép lecsorgás. Illata gyümölcsös, finoman hordós-fűszeres…elegánsan buja. Olyan úrinős. Közepes mennyiségű tannin, élénk, de elegáns, érett, cizellált savak (fajtához illően), gyümölcs, fűszerek és ami leginkább szép a borban: arányosság és egyensúly. A hordóhasználat mesteri, utóízben is marad a kis fűszeres, kelletős lekvárosság. Nem akar sok lenni, nem akar lenyűgözni, csak teszi a dolgát és újabb és újabb kortyokra hív. Engem elcsábított.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr203335647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása