Egy római Pesten
2011. június 10. írta: wine underground

Egy római Pesten

Villány, Szekszárd és Pécs. Ezen a három borvidéken tevékenykedik a Marcus Aurelius pincészet, és hogy még tovább bonyolódjanak a logisztikai jellegű kihívások, pincéjük Villányban, palackérlelőjük pedig Dunaszekcsőn található. Ez utóbbihoz köthető a pincészet elnevezése, hiszen a 70-es években itt találták meg Marcus Aurelius bronzszobrának darabjait. Ez a történet annyira megtetszett a pincészet német tulajdonosának, hogy nem volt kérdés, hogyan nevezi el borászati vállalkozását, utalva egyúttal a már a római időkben is virágzó szőlőkultúrára.



Fotó: Csákó Gábor

A szakmai munkát – a korábban a Bock pincészetnél tevékenykedő – Weimert Gábor főborász irányítja, aki testes, tömény, magas alkoholtartalmú borokként jellemezte a pincészet termékeit. Korábban felvásárolt szőlőre alapoztak, jó pár éve viszont termőre fordultak a saját telepítésű, közel 8 hektáros ültetvényeik, amelyek a Pécsi borvidékhez tartozó Szajkon találhatóak. (Emellett Villányban is van egy kisebb területük.)

Az általános áttekintés után nézzük a szortimentet, amelyet a VI. kerületi BonVin borkereskedés által szervezett kóstolón nyílt alkalmam végigkóstolni. A Pécsi Chardonnay fajtajelleges illatú, telt ízű bor, kicsit tompa savakkal. Reduktív tétel, de súlya van a kortynak. A szintén 2009-es Villányi Olaszrizling sem bővelkedik savakban, illata annál kifejezőbb, fehérhúsú gyümölcsöket és fehér virágokat idéz. A bor zamatában mézzel keveredő primer szőlőaromákhoz kicsit magas alkoholérzet párosul.

A 2009-es, maradékcukor nélküli Traminin nincs M. Aurelius címke, hiszen ez Weimert Gábor saját tétele. Első szippantásra mezei virágcsokor áradó illata fogad, egy pici fülledtséggel a háttérben. A korty itt is vaskos, ám a savak ennél a tételnél igen virgoncak, lépést tartanak a bor többi összetevőjével, megfelelő lendületet adva neki.

Málnás és tutti-fruttis villanásokkal teli a Pécsi Cabernet Franc Rosé 2010-ből. Tartalmas rosé, 13 és feles alkohollal, így jól behűtve érdemes fogyasztani. Az est folyamán kétféle, az átlagosnál sűrűbb szövésű Portugisert is kóstoltunk: nekem a 2008-as tetszett jobban, megállapodottabb bor benyomását keltette az egy évvel fiatalabb társánál.

A 2007-es Pécsi Pinot Noir igen összetett, csábító illattal nyitott, amelyben bőrre, borsra és érett szilvára emlékeztető jegyeket véltem felfedezni. Délies, vastagabb stílusú Pinot Noir, még nem teljesen integrálódott tanninokkal. Az illatában kicsit visszafogottabb 2007-es Pécsi Cabernet Franc után a 2003-as Szekszárdi Cabernet Sauvignon szinte kiugrik a pohárból. Komoly bor, tele erdei gyümölcsökkel, érintése pedig selymes és mély. Tőlem megkapta az est bora címet, azzal együtt is, hogy a zárótétel, a 2003-as Szekszárdi Pinot Noir rafinált fűszerességével és kerekségével próbált megingatni...

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr312972804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása