Olivér, az eminens
2011. május 26. írta: metszo_ollo

Olivér, az eminens

Még március végén, egy hûvös hétvégén látogattunk Pécsre a Pécsi Borozó és a Bor-neked.hu meghívására egy kis eszmecserére a blogokkal kapcsolatban. Jó volt kicsit megismerni egymást,  beszélgettünk borokról, a terveinkrôl, ötleteinkrôl, elsôre pont ezt vártam. Ami mindenképpen pluszt jelentett, az a délutáni pincelátogatás volt a Matias pincébe. Voltak persze elôítéleteink, hogyne lettek volna, ha hirtelen egy pénzember borba fektet, azt mindig ferde szemmel nézik a borbarátok. Az persze jó pont, hogy a borász Kiss Gábor, ôt az egyik legígéretesebb fiatal borásznak tartom, hogy ebben nem tévedek, azt ott helyben bizonyította is.
A kóstoló során egyetlen olyan bor sem került a poharunkba, ami a saját kategóriájában nem tartozna legalább az erôs középmezônybe, de több olyanhoz is volt szerencsénk, ami bizony komoly meglepetést okozott. A fehérek közül talán a 2008-as cirfandli lepett meg leginkább, elôször éreztem ennyire izgalmasnak a fajtát, szinte egy furmint komplexitásával ért fel. Bár Gábor nem rajong a fajtáért, azt elismerte, hogy abban a pár évjáratban, amikor minden összejön, akkor nagyot szól! A vörösek közül pedig a 2008-as zweigelt vitt be egy komoly gyomrost, bár másoknak is tetszett korábban, de nem gondoltam, hogy ekkora élmény lesz, komoly beltartalom, nagy test, gyümölcsökkel sem fukarkodik és fûszerben sem gyenge.
És miért pont most írom le ezt? Mert belefutottam a tavasszal nem kóstolt 2010-es irsaiba. Gondoltam egynek jó lesz, de arra nem számítottam, hogy bekerül a standard kedvencek közé, márcsak azért sem, mert kevéssé vagyok az illatos, könnyû borok híve. Illatban hozza a kötelezôt, muskotályos-virágos, kicsit parfümös, de nem tolakszik. A korty könnyû, kerek, légies. Ízben fehérhúsú gyümölcsök dominálnak, ôszibarack, körte, kis birs, savai az évjárat ellenére nem túlzottak, harmónikus az összkép, borzasztóan csúszik, feleségem szerint annyira, mintha nem is bor lenne. Lecsengése nem hosszú, de a következô kortyot kívánja azonnal. Ez a bor annyira kerek és olyan lazán hozza a kötelezôt, amihez nem vagyok ebben a kategóriában hozzászokva. Így nyárra felveszem a listámba és bevésem az osztálynaplóba az ötöst Olivérnek!

A kép a pince honlapjáról került hozzám kis retus után :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr452931390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása