Élményfurmint
2011. április 14. írta: metszo_ollo

Élményfurmint

Demeter Birtokbor 2009
Dani barátom második fia született meg a múlt héten, aznap este meglátogattam, bort is bontottunk a kis Boldizsár egészségére. Barátom tavalyi toszkán útjáról hozott Máté Syrah-val készült, és meg Demeter Zoltán 2009-es Birtokborát vittem magammal.
Egy évvel korábbi évjáratról volt emlékem, azt kimondottan szerettem, az édes változat lenyûgözött, de a fumint is igencsak tetszett. Hallottam, hogy a 2009-es még egy lapáttal rátett, de eddig valahogy mindig kimaradt, nem kóstoltam. Azt hiszem ezért is esett le az állam már az elsô pillanatban: a pohárból olyan csábító illat árad, amit furmintnál ritkán érezni: édes desszert, friss alma, gyömbér; nem harsány, de határozott. Kóstolva a hihetetlen egyensúly levesz a lábamról, folyamatosan változik, újabb és újabb arcát mutatja, hol ásványos, hol gyümölcsös. A komplexitásával együtt is nagyon könnyen érthetô bor, nem tudom elképzelni, hogy létezik borkedvelô, aki ne szeretné meg pillanatok alatt. Némi maradékcukra biztosan van, de az "osztrákosan" vibráló savakkal igazán kerek egészet alkot. Csípôbôl hozza a hét pontos szintet, megkockáztatom, hogy az áráért jobb bort nemigen kapni, próbálok még beszerezni belôle, mert 2010-ben nem készült ilyen a pincénél.
A Máté Syrah végül nem adta azt az élményt, amit vártunk tôle, de csalódottak kicsit sem voltunk, ennyire egyértelmûen jó bort régen fogtunk ki!

Teljesen véletlen, hogy már megint egy furmint kerül sorra, de remélem senkit nem bánt a dolog! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr932822928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása