Hófehér
2011. február 21. írta: metszo_ollo

Hófehér

Dr. Axchs Sauvignon Blanc 2008
Volt mostanában elég furmint (lesz is még két komolyabb etap februárban), nem mintha elég lenne belôle, de kell egy kis változatosság, így körülnéztem a pincében és egy sauvignon blanc mellett döntöttem. Nem volt teljesen ismeretlen versenyzô, a fajtával való barátkozásban nagy segítségemre volt régebben Bauer Gyuri bácsi a Karaffából, nem emlékszem olyan borra, ami ne ízlett volna az ajánlatai közül. Így került látóterembe is az Axchs pince, abban az évjáratban még annyira friss volt a magyar birtok, hogy a magyar tételeik is osztrák kapszulával kerültek forgalomba. Azóta persze ezen változtattak, ha jól tudom Kéthelyen éppen nagy építkezés folyik, modern látványpince kóstolóhelyiséggel épül. Gondolom utána a palackozás is itt zajlik majd, nem kell a borokat Ausztriába vinni ehhez.
Kitöltve minden rendben, fürge a pohárban, zöldes villanások a színében. Illatban viszont visszafogottabb a vártnál és az sem teljesen tipikus, inkább a vajasság jön elsôre, kicsit késôbb csak némi citrusosság és vágott fû, a fajtajelleg macskavizelet sehol. A korty nem vastag, de nem is vártam, a korty elejét repítik a savak, majd befáradnak kicsit a végén, szép lassan ez át is megy egy kis kesernyébe. Közte persze gyümölcsök: kis ananász, lime és a fajélesztôkre sokszor jellemzô egyen-édesség. Korrekten elkészített bor, azt mondanám Nyakas-kategória, bár annál talán picivel több izgalommal, stabil 4 pont, ha jól tudom árban is hasonló.
Ha még a boltokban is lehetne látni az Axchs borokat, akkor jó alternatíva lehetne a mindennapi kategóriában, de valamiért az osztrák tulajdonosnak ez nem olyan fontos...

A kép remélem tényleg a fajtát mutatja meg, mindenesetre nekem tetszett, itt találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr602675575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása