Zempléni innivaló
2011. január 28. írta: metszo_ollo

Zempléni innivaló

Árvay János még nem szerepelt a blogon, pedig a boraikba itt-ott belefutottunk, de valahogy itthonra nem jutott belôle, így nyugodt bejegyzés sem született. Na, de egyszer mindennek eljön az ideje, januári leértékelés van a zuglói vinotékában, nem volt kérdés, hogy kipróbálom a pince beszállóborát, a fura nevû IDD+ házasítást. Furcsa, mert az egyébként tiszta és inkább klasszikus címkén szokatlanul néz ki ez a négy karakter, valamiféle laza rövidítésre vagy szlengre gondoltam elsôre, nem pedig a kézenfekvô jelentésre, hogy idd meg!
A bor egyébként sárgamuskotály és hárslevelû házasítása, elsôre talán furának tûnhet, de a borász igencsak informatív és csinos honlapjáról kiderült, hogy 2009-ben a sárgamuskotályból eltûnt a fajtajelleg, a tokaji ásványosság felülírta, emiatt döntöttek a szomszédos területrôl származó hárshoz való házasítás mellett. Elsôsorban szomjoltónak szánják, akár fröccsnek, nem pedig hosszas tárolásra.
Illatában megtalálom a borász által jelzett kamillát, emellett zöldfûszerek és egy kis körte színezi a képet. A korty egész vastag, idônként krémesnek is hat, bár megjelennek gyümölcsök is (alma, körte), mégis a vibráló savak meghatározók, a korty közepétôl háttérbe szorítanak minden mást, csak a végén bukkan elô egy kis sósság, némi mandulás kesernyével.
Túlzottnak érzem a savhangsúlyt, nyáron biztosan fröccsként innám, most azonban nem nyújt önfeledt élményt, persze megint más lenne étellel párosítva, egy jó fácánsültet képzelek el mellé. Viszont étel nélkül csak 4 pontos élményt nyújt, a "laza" tokaji cuvée kategóriában még nem listavezetô a pince, remélem a közeljövôben belefutok valami komoly megírnivalóba is tôlük!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr552619175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása