Földönkívüli?
2011. január 20. írta: metszo_ollo

Földönkívüli?

Bolyki hárslevelű 2009
Van ez a Bolyki János nevű pali, aki először rehabilitálta a bikavér intézményét nekem, majd időről-időre olyan borokkal bukkan fel, amiben örömömet lelem elég intenzíven. Ráadásul még nem is elszállt csávó, tuti kell valaminek lennie a háttérben vagy a végén beigazolódik, hogy tényleg az ufók hozták?
Igazán azt szeretem a boraiban, hogy mind nagyon szépen lekerekített, mégis markáns stílusú borok, másfajta kedvesség ez, mint ami Szekszárd sajátja, mégis azt juttatja szüntelen eszembe. És azt is szeretem, hogy van árképzési stratégiája (egyre gyanúsabb ez az ufó-vonal...), olyan minőségű borokat tesz az asztalra minden kategóriában, ami beltartalmát illetően legalább egy ligával feljebb játszik. Így nálam bestbuy az Indián nyár, a királylánykája, sőt a még bikavér is. Ezért is örültem meg nagyon, mikor megláttam, hogy hárslevelûbôl 2009-ben készült egy mezítlábas, nem metha tema változat is. Mivel az elmúlt idôszakban több hársat is kóstoltam és többnyire kellemes élményt nyújtottak, ezért türelmetlen voltam és hamar le is teszteltem a Bolyki-féle egri változatot is.
Kitöltve egész mélysárga színe van, kissé olajos mozgású, jól beérett, késôi alapanyagnak tippelném ezek alapján. Illatában szépen hozza a hársas-virágos illatjegyeket és a mézességet. A korty krémesen gömbölyû, kitölti a szájat, savai nem dominánsak, inkább csak kísérnek ezúttal. Ízében a mézesség, birsalma és dió dominál, a korty végén rendesen csipked az alkohol. Meg is nézem gyorsan: ez bizony 14 feles, így már érthetô. Bár teste közepesnél nagyobb, azért ezzel nem bír el, az elsô pohár után már érzem, hogy kicsit zsibbadnak az ízlelôbimbóim. Fura kettôsség ez, mert íze és illata folyamatosan újabb kortyra csábít, viszont minden egyes korttyal távolabb jutok a bortól. Rajongani is tudnék érte, ha nem bántana annyira az alkohol, így csak egy masszív négyes a jutalma, pedig nem sajnálnám a hatot sem tôle.
Egy dolog legalább kiderült, mégsem az ufók hozták a földre a borászt, becsúszik idônként egy-egy apróbb hiba, ezzel együtt pont olyan erôsnek érzem a teljes kínálatot, mint elôtte.

A kép forrása pedig ez. Nem pedig ez :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr412598057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása