Kertiborok
2010. június 25. írta: metszo_ollo

Kertiborok

Nyár van, időnként még meleg is, ilyenkor nagyobb a kedvem a könnyebb, akár fröccsnek is kiváló borokohoz. A hétvégén egy barátoméknál bográcsoztunk, így nekiláttam letesztelni a fenti kategória jeles képviselőit. Mivel vegyes volt a társaság, igyekeztem könnyen értelmezhető, kedves borokat választani.
Bolyki királyleányka 2009: kapott fahordós érlelést, a virgonc savai miatt mégis kitűnő frissítő, akár fröccsnek is! Illatába némi muskotályos jelleg, üdítő citrusosság. Ízében már a citrus dominál: grapefruit, narancs megtámogatva a már említett virgonc savakkal és a hordó finom pörkölt-karamellás ízvilágával, 5 pontot lazán ér. (az új honlap pedig klasszisokkal jobb!)
Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling 2008: régi kedvencem, szerintem olaszrizlingben Szászi a király, Kabócásáért rajongani is tudok, de a többi is hozza a kötelezőt. Ez a belépő olasza, virágos, friss, fehérhúsú gyümölcsök illatban, ugyanez citrusokkal és üde savakkal megtámogatva ízben is, majd a végén az elmaradhatatlan keserűmandula. Hibátlan alapbor, sima 5 pont, kár fröccsnek, bár annak is kitűnő és ez az évjárat kevésbé savhangsúlyos, mint a tavalyi.
Lisicza Ravasz fehér 2007: cseszegi, pinot blanc és sauvignon blanc házasságából jött létre, virágos-mézes illatok, kiegészítve a savblanc vágott szénájával, zamata élénk, ízben még kis egres, kimondottan hosszú a korty, virgonc savak, a négy gramm körüli maradékcukor még kedvesebbé teszi. Fröccsnek már nem tetszett annyira, de jól lehűtve, tisztán, kitűnő szomjoltó. Nekem pont a túlzott kedvessége miatt ér csak négy pontot, de a gyengébbik nem meg pont emiatt fogja szeretni.
Három jó kis bort sikerült már elsőre is kifogni, ráadásul árukbaban is igen kedvező vételek voltak: a három együtt nem érte el a 3500 forintot, bár egyikük akciós volt, ha jól emlékszem.

A fotó megint nem saját, ezúttal innen metszettem.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr52106359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása