Nyereg alól
2011. január 14. írta: törköly

Nyereg alól

Szeleshát Nomád 2007
Szentestére szerettem volna valami igazán nagy, magasztos, alkalomhoz illő bort vásárolni, hosszas keresgélés után egy palack Szeleshát Nomád került a karácsonyi ajándékba kapott szép, új karafba. A vacsora egy hízott kacsa volt egyben megsütve, nálunk ez lett a hagyományos menü, egy kicsit gondolkoztam azon, hogy vajon nem lesz-e túl sok az ételhez a bor, milyen lesz a harmónia. Bátran kijelentem, életem egyik legjobb döntése volt.
A Szeleshát amúgy is az egyik kedvenc pincém, hihetetlenül kiegyensúlyozott minőségű boraikkal követelnek helyet a piacon, mind az alacsony, mind a magasabb árkategóriájú borok tekintetében. Sajnos, még nem volt alkalmam náluk kóstolni, csak a szekszárdi bemutatón, a Károlyi palotában volt alkalmam tesztelni a termékeket. Már az akkor írt bejegyzésemben is méltattam a pincét, gondolom, nem árulok el titkot azzal, hogy most sem lesz ez máshogy.
A Nomád egy merlot reserve, ami a hordóhasználatban tér csak el a pince "sima" merlot reserve-jétől. A bor illatában hozza a klasszikus merlot jegyeket, egy kis csokival, ami kellemes fűszerességet kölcsönöz, félelmetesen elegáns már kóstolás előtt is. Színe mélyvörös, amilyennek lennie kell.
A bort kortyolgatva számomra nagyon érdekes volt, ahogy meg lehetett, meg kellett fejteni a bort, ahogy kitárulkozott. Először a gyümölcsök jelentek meg, sok-sok meggy, később megérkezett a test, félelmetesen vastag és hosszú, de mindezek ellenére mégis kecsesnek, mívesnek mondanám, lehengerlő. Nagyon kedves, de határozott taninok vannak ebben a merlot-ban. A végén pedig csatlakoztak a hordójegyek, nagyon finom keserű csoki. Talán egy kicsit csipked a végén az alkohol, de ezt simán elnézem a bornak.
Végre egy olyan tölgyfahordós bor, ahol a barrique nem ápol és eltakar, hanem kiemel, hangsúlyokat helyez el, öltöztet, eleganciát, színt kölcsönöz.
Nekem végig az volt az érzésem, hogy most van topformában, talán-talán egy kicsit át is bukott már a zeniten, Istenem, de szívesen vizsgálgatnám, mondjuk havonta, hogy vajon tartja-e ez a bor a formáját!
Van még egy nagy előnye a bornak, és ez az ára, ez kicsit tán furcsának tűnik, a kb. 5-5500 Ft-os palack árú bor kapcsán, de ha azt nézzük, hogy azok a csúcs merlot-k, amelyekkel ez bor egy pályán focizik, azok inkább 10 000 Ft-os kategóriában találhatóak, akkor, bizony, ki kell mondani ez a bor bestbuy. Azt gondolom, senkit nem lepek meg, amikor sima 8 pontot adok neki.
Még egy utolsó gondolat, hogy keretbe foglaljam az írást, lehet, hogy felülírta a Nomád a kacsát, lehet, hogy sok volt, kit érdekel, azt kívánom mindannyiunknak, ennél rosszabb bor ne kerüljön Szenteste senki asztalára!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr212582921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása