Ez az, ami sokáig ismeretlen volt számomra. Saját örömünkre ugyan szüreteltünk nagyapámmal és mustot is préseltünk belőle, de ez inkább egy kedves közös program volt, mintsem profi borkészítés. Persze nem is lehetett, a must egy hét alatt mindig elfogyott...
Szeptemberben azután beíratkoztunk Oscar Matzerath barátommal a "Soósba" Budafokra, ahol már az elején kiderült, hogy tavaszra vizsgabort kell készítenünk. Se szőlő, se pince, tudásunk is erősen elméleti, szóval igencsak jól jött a segítség a tangazdaságból. Így lett november elején olaszrizlingből mustunk, amivel elkezdhettünk barkácsolni. A kezdeti nehézségek után odáig jutottunk mostanra, hogy kóstolható, színében, illatában teljesen borszerű borunk lett.
Ma ki kellett mennünk a tangazdaságba, Oszi átfelytette a durva seprőn lévő borát, én meg elkísértem, hogy megnézzem mennyire tisztult le az enyém a kénezés után. Hamar végeztünk a fejtéssel, jött a kóstolás, ami előtt megnéztünk pár tangazdasági tételt is a frissek közül. Először barrique hordóban erjedt savblanc és sándorné kerültek poharunkba. Az előbbi nekem jobban tetszett, a fajtát is jobban szeretem, meg a savai is ropogósabbak voltak, de mindkét tétel olyan volt, ami csettintést érdemel, főleg, hogy a diákok által művelt szőlőből készült! A miénkkel azonos alapból készült fahordós olaszt is megkóstoltuk, ennél már volt egy kis savpótlás, így egész jónak tűnt már most.
A saját boraink kóstolása nagyon izgalmas, főleg Oszi kalandos rizlingje, ami megakadt a forrásban, restartoltuk, de egy kis maradékcukra még mindig van. Ezzel együtt kedves bor, kis kesernye van még a végén, a savak picit hiányoznak, de majd a laborban végzett nagyrutin után eldönti, hogy mi lesz vele. Az enyém már egészen letisztult, illata tipikus olasz, citrusokkal, barackkal. Ízben is hozza a fajtajelleget, de savak itt sincsenek sokan, hiába, a sok napsütésben kicsit elégtek...
Ezzel együtt nagyon klassz pincelátogatás volt, gyakorlati tudás is ragadt ránk és a boraink is bíztatóak. Lassan elkezdhetünk dolgozni a címkéken...
a kép ezúttal saját termés, a bal oldali üvegballonban pihen az én borom :)