Délvidéki válogatott
2012. május 18. írta: metszo_ollo

Délvidéki válogatott

Első alkalommal hívtak, nagy örömmel mentem bírálni a Pannon Borrégió Top 25 borversenyének zsűrijébe. Nem titok vonzódásom a szekszárdi borokhoz, de a Tolnai, Pécsi és Villányi borvidéket is kedvelem, így nagy öröm volt számomra a meghívás.

Bemelegítésként a bírálat előestéjén a horvát Belje pincészetbe látogattunk, a helyi és magyr olaszrizlingeket kóstoltuk össze, miután ízelítőt kaptunk a szőlőterületekről és a feldolgozóról is. Mit mondjak, nagy benyomást tett rám a rövid körbevezetés, nagyon komolyan veszik a borászatot, rövid idő alatt érték el ezt a szintet. Arról, hogy a magyarok miért nem tartanak itt, most nem gondolkoznék. Tíz bort kóstoltunk, 3 olaszt és 7 grasevinát, mindegyik tisztességes volt, a négypontos szintet lazán hozták, három horvát nekem különösen tetszett: a házigazda Belje 2011-es prémium grasevináját meglepően komplexnek találtam, főleg 6 euróért, Gerstmajer 2011-ese egészen ásványos volt, alacsonyabb savérzete ellenére is szép egyensúllyal bírt. A kedvencem egy 2009-es Kalazic lett, a majd 15-ös alkoholt alig lehet észrevenni, érettsége mellett kellően gyümölcsös és élénk, persze ez már kicsit drágább is, 11 eurót kérnek érte.
top25.jpgA másnapi bírálaton a fehérborok és cabernet sauvignonok bizottságába kerültem, sok szép tétel került elénk, a fehérek közül különösen tetszett Szabó Zoltán 2011-es Pécsi zöldveltelinije, szeretném később nyugodtan is megvizsgálni, hogy tovább lép-e a hatpontos szintről. Örültem Kvassay Levente olaszrizlingjének is, igazi nyári bor sok-sok gyümölccsel, kell ilyen is Villányban, a nagyágyú vörösek mellé! A sauvignonoknál érezhetően megindult a változás, egyre több a gyümölcs és egyre kevésbé hangsúlyos a hordóhasználat, Riczu Tamás 2009-ese tökéletes példa erre, szép savak, sok gyümölcs, érett tannin. A Szeleshát 2007-es Nyékje már egy kicsit más, komolyabb, érettebb bor, nagyon szép formában van most, érdemes megkóstolni!
A díjazottak teljes listája elérhető itt, júnuis 30-án pedig Pécsett meg is kóstolhatók, én biztos nem fogom kihagyni, főleg mert mesterkurzusokat és egyéb helyi termékek bemutatóját is ígérik a szervezők, bennük pedig eddig még nem csalódtam!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr374522711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása