Hangoló
2013. január 21. írta: metszo_ollo

Hangoló

Korábban két olyan hónap volt az évben, amit egyértelműen nem szerettem: az "abszolút hétfő" január és a semmilyenszürke február. Szerencsére a szürke pár éve szépen belilult és tavaly azt vettem észre, hogy a februárral, a furmintossal már semmi bajom sincsen! Bár az évet idén mással indítottam, azért mostanra már szemponttá vált, hogy hangolódjak a FurmintFebruár nagy kóstolójára, előkerült két palack, kell ennél több?

Szarka Juharos furmint 2011
A tavalyi év egyik legklasszabb pillanata volt a Balassa kóstoló a Gusteau-ban, amit Szarka Dénes tartott nekünk. A borok mellett Dénes is meggyőzött minket elhivatottságáról, a Népszabadság Top100 első helyét pedig végképp nem kell magyarázni. Dénes saját területe nem nagy, itt azt találtam, hogy több, mint egy hektár összesen.
szarka_juharos11.jpgA bor már illatával levesz a lábamról, pedig sokszor éri az a vád a fajtát, hogy nem atraktív az orrunk számára. Ez egy szép furmint-illat: érett almával, körtével, pici mézzel és vaníliával. Ízben szerencsére nem az édes vonalat viszi tovább, közepes test, az évjárathoz képest igazán remek savakkal, a korty krémes és az illathoz viszonyítva sem okoz csalódást: a gyümölcsösség meghatározó, mellette finom ásványos sósság. Lecsengésben ugyan érezhető az alkohol, de nem billenti meg az egyensúlyát, egészen hosszú utóíz, masszív hatos.

Nobilis Susogó furmint 2011
Évjáratban azonos, karakterben közel sem, az illat kitöltés után nem kimondottan furmint-térítő, komoly ásványosság, a gyümölcsök csak másodvonalban: szőlő és alma, mellettük kis virágpor, majd melegedve hamar megjelenik az alkohol is. A korty is egészen szigorú elsőre, az ásványosság viszi a prímet, de ahogy melegszik, úgy lesz a karktere is barátságosabb, a sav önálló szekezeti elemként nem meghatározó, de a testet tartja. A sósság mellé zárkóznak a gyümölcsök, narancshéj és érett alma, a korty végébe viszont már beleszól az alkohol, ennek megfelelő kesernyével búcsúzik. Bár szívesen iszogattam, egyértelműen a másik tetszett jobban, ez csak az öt pont alja most.

Valószínűleg azt a két furmintot is lesz lehetőség megkóstolni február 7-én, de a többiek miatt is érdemes lesz ellátogatni a Vajdahunyad Várába, én már regisztráltam! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr875027071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.01.21. 11:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása