Nyári borkalandok
2011. augusztus 29. írta: wine underground

Nyári borkalandok

Azért fantasztikus ország a miénk, mert akármerre indulunk is el, valahol mindig akad egy borvidék a közelben. Borszerető ember ráadásul tudatosan választ olyan nyaralási úti célt, ahol rossz idő esetén sem kell feltétlenül unatkoznia... Lényeg a lényeg, idén a Balatonboglári borvidéken ért minket a forró nyárutó, ahol egymást érték a fesztiválok, és pincelátogatásra is bőven volt lehetőség.

A Bujdosó Pincészet megújult arculatú szortimentjét a Boglári Borudvarban vettük szemügyre. (A honlapon még a régi palackok láthatók.) A design középpontjában – ugyanúgy, mint korábban – a vitorlázás témája áll, a profi megvalósítás Ipacs Géza egri grafikus munkája. A palackok által közvetített életérzésre erősített rá a világoskék színben pompázó kis fesztivál-faház is, amely minden részletében balatoni életérzést sugárzott. Különböző rendezvények során mindig mással találkozom a népes Bujdosó családból, akiknek közös vonásuk, hogy mindig kedvesek és kommunikatívak. Arról, hogy még olajozottban menjen a társalgás, a Chardonnay és a 2007-es Altanus fehér válogatás gondoskodott, amelyben tehetséges Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát és Királyleányka egyesítik erőiket.

A Balatonlellei Borhéten nem voltam kísérletező kedvemben, a sok helyi termelő közül inkább az általam ismertek standjai felé vettem az irányt. Egyetlen kivétel a szőlősgyöröki Koltai Pincészet volt, ahol két bizonytalan és nem igazán fajtajelleges tétel (Olaszrizling és Rizlingszilváni-Királyleányka házasítás) után a Chardonnay nemcsak hogy simán hozta a kötelezőt, hanem azt a kifejezetten tartalmas és mégis könnyed stílust is felmutatta, amely a Dél-Balaton sajátja.

A balatonlellei Pócz Pincészet standjánál a férfias Müller Thurgau és a feminin IS cuvée (Irsai-Sárgamuskotály) után nem hagyhattam ki az ár-érték bajnok Friss Cuvée-t sem. (Friss Cuvée-ből készítenek fehéret, vöröset és rosét is, ezúttal a fehérről van szó.)

Annak idején Póczékat egy zamatos Zöldveltelini útján ismertem meg (amelyből sajnos időközben kifogytak). 2010-ben önállóan nem palackoztak Zöldveltelinit (gondolom a kisebb mennyiségek miatt), hanem Chardonnay-val és Olaszrizlinggel házasították össze. Így jött létre a Friss Cuvée, amely citrusos könnyedségével igen élvezetes és fröccsként is biztos társ a hőségben.

A reduktív tételek után jöttek a koncentráltabb, fahordós fehérborok: a Kokas-hegyi Olaszrizling és Chardonnay. Bár az Olaszrizlinget, mint fajtát jobban kedvelem, itt most a Chardonnay tetszett jobban: telt, krémes bor szép díszítéssel, optimális hordóhasználattal, finom vaníliás árnyalatokkal.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr813185995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása