Tűzkő 7frankos 2006
2011. július 12. írta: wine underground

Tűzkő 7frankos 2006

Egyik kedvenc fajtám a Kékfrankos, így mindig örülök, ha emlékezetes tétellel találkozom. Így voltam Kaló Imre őserőtől duzzadó Kékfrankosaival, a Szeleshát jóivású K2-esével, Vida Péter komoly „La Vida” Kékfrankosával, az alföldi Köpcös pincészet meghökkentően gyümölcsös Zsíros Kékfrankosával és így vagyok a Tűzkő birtok 7frankosával is. (A sort természetesen lehetne folytatni, de ebből is látható, hogy mennyi különböző és szeretnivaló arca lehet ennek a fajtának.)

A legendás toszkán Antinori család tulajdonában lévő Tűzkő birtok a tolnai borvidékhez tartozó Bátaapáti mellett található.

A borászat honlapjáról kiderül, hogy a 7frankos tulajdonképpen egy hordóválogatás. Az október végi szüret után 112 barrique hordónyi Kékfrankos érlelődött a pincében, amelyből egy szakértő bizottság választotta ki a legjobb hetet, amelyek borait – immáron együtt – tovább érleltek hordóban, majd önálló tételként palackoztak.

A poharunkban mély rubin színű bor csillan, illatában málna, érett cseresznye és leheletnyi csokoládé. Nagyon érett és összeérett alapanyag, a hordó mégsem uralkodik, a bor nem nehézkes, eleven savai miatt kifejezetten jó inni, bársonyos, gyümölcsös. Tanninjai kicsit szárítanak, lecsengése meggyes, szilvás, szárazpróbája során pedig már aszalt szilvás jegyeket mutat.

 


Kommentekben várjuk a meghatározó Kékfrankos élményeket, tippeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr143060058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.07.12. 12:16:31

Nekem a Takler Reserve jut elsôként eszembe, de nemrég kóstoltuk a soproni Iváncsics Pincéjét is és nagyon szépnek találtuk!
süti beállítások módosítása