Bemutatom Rozáliát
2011. január 17. írta: metszo_ollo

Bemutatom Rozáliát

Elég bénán indult az évem, nem ájultam el különösebben az ifjú borászok díjkiosztójától sem, a szervezést erősen elnagyoltnak és esetlegesenek ítéltem, és a körítés sem volt méltó az egészhez. Ráadásul utána jól meg is fáztam, kidőltem egy hétre a kósolósorból :)
Ezért kimondottan örültem, amikor a kedvenc beszerzőhelyemen Koczorékat ajánlották, mert kevésbé ismert, nem elsővonalas balatoni borászat, ráadásul olyan fajtákkal is foglalkoznak, amivel ritkán találkozik az ember, mint a semillon vagy rozália. A rozáliát választottam elsőre, ez egy hungarikum, Bakonyi Karcsi bácsi varázsdobozából került elő a fajta, miután olaszrizlinget piros traminivel kereszteztek. Piros traminivel nincsen tapasztalatom, de valamiért azt képzeltem már előre is, hogy jó páros lehet az olaszrizlinggel, jól fűszerezheti, színezheti.
A fajta mellett a Koczor pince volt a másik ismeretlen a pohárban, ugyan itt-ott már láttam őket nyári fesztiválokon, de nem emlékszem, hogy kóstoltam volna bármit is tőlük. Pedig 23 hektáron gazdálkodnak, Balatonfüred, Pécsely, Vászoly dűlőiben, évről-évre szeretnék komoly minőségű borokkal meglepni a borbarátokat, persze melyik pince ne szeretné ugyanezt?
Észrevehető, hogy foglalkoztak a palack külcsínjével, mégsem tudom jó szívvel azt mondani, hogy tetszik, a papír textúrája nagyban zavarja a grafikát, és az ezüst szín csillogása is zavaró. Bár nem rossz címke, azért egy kicsit érdemes lenne vele még foglalkozni!
Lássuk a bort! Kitöltve feltűnik, hogy komolyabb a beltartalma, mint elsőre tippeltem, illatában hozza az elvártat: rózsás-traminis illatjegyek egészítik ki citrust-barackot, sőt egy kis ásványosság is bevillan. A test közepesnél kicsit nagyobb, a savak épp elbírnak vele, az alkohol nem lóg ki sehol. A végén az olasz kesernyéje búcsúzik, ez mindenképpen jó, mert izgalmasabbá teszi a kortyot. Kedves meglepetés a bor azzal együtt, hogy igazán semmi kiemelkedőt nem nyújt, a fajta azonban hoz annyi újdonságot (nekem legalábbis), négy és öt pont között van félúton.
Egy újabb pince került a látóterembe, érdemes lenne egyszer meglátogatni őket a pincében, hogy el tudjam dönteni milyen a kapcsolatom a boraikkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr562588641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e_easy 2011.01.17. 11:54:28

hasonlo velemeny alakult ki bennem is errol a borrol anno.
1-2 eve majd mindent megkostoltunk a pincetol, tobb alkalommal is - talan a floridus volt a legszimpatikusabb mert emlekeim szerint azt ittuk legtobbszor. nyari nyaralas alkalmaval ranezek megint

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.01.19. 16:30:06

izgalmas volt a bor, ezért tervezem, hogy kicsit jobban utánanézek a többinek is, a Floridust pedig megjegyzem, kösz!
süti beállítások módosítása