Mediterrán borok Egerből
2013. április 12. írta: wine underground

Mediterrán borok Egerből

„Vörösboros pincészet vagyunk” – kezdte borbemutatóját Vincze Béla a Műszaki Egyetem borklubjában április 9-én. Vincze Béla a testes, nagy vörösborokat kedveli, kedvencei az újvilági, leginkább ausztrál nagyágyúk. Így talán nem véletlen – sokkal inkább sorszerűnek nevezhető –, hogy éppen ő talált rá és fedezte fel újra a Mész-hegyet, az egri borvidék legmelegebb területét, amelyben Kaló Imre borász barátja volt segítségére, aki akkoriban erdészként járta a vidéket.

Az Eged-hegytől délre fekvő, 332 méter magas Mész-hegy botanikai szempontból szubmediterrán klímájú: olyan növények élnek ott, amelyek legközelebb az adriai tenger partján (pl.: körteberkenye, molyhos tölgy). Az öreg szőlőművesek még emlékeztek rá, hogy a Mész-hegy szikár szerkezetű, erős borokat adott. Vincze Béla nem kis áldozatok hódította vissza az erdőtől a hegyet és telepített szőlőt.

A hegy felszíne – a népi elnevezéstől eltérően – nem meszes kőzetből, hanem vulkáni eredetű, kemény palás kőzetből áll. Egészen világos színe miatt kaphatta a Mész-hegy nevet. A szárazság miatt a szőlő itt kifejezetten szenved. Talán éppen ennek az áldozatnak köszönhető, hogy a mész-hegyi borokban bizonyítottan sok az antioxidáns, a rezveratrol. Vincze Béla törzsvásárlói között nem kevés orvos van, akik tisztában vannak ezzel.

vincze-béla.JPG

A pincéről dióhéjban: 27 hektár (ebből 20 ha Egerszóláton, a többi Egerben) és 15 hektárnyi vásárolt szőlő Andornaktályáról. A pincében kizárólag magyar hordók (mintegy ezer darab): Trust, Ézsiás, Kádár Hungary, Dynamis, Európai Kádárok (ez utóbbit Kékfrankoshoz és Merlot-hoz használja a borász).

Szőlőmunka: 8-10 fürt/tőke, túlérésben szüretelt (részben töppedt) szőlő, átlag 23-25 mustfokkal. A Mész-hegyen ellenőrzött bioművelés folyik, itt többek között zsurlóőrleményekkel, zsályával, fűzfalevéllel, vízüveggel, szalicilsavval, kamillával és csalánnal permeteznek. A bioművelés – összehasonlítva a vegyszeres szőlőműveléssel – több energiát és odafigyelést igényel (átlagosan kb. háromszor annyit kell permetezni), de ellentétben a vegyszeres módszerrel, ez nem leépíti, hanem megerősíti a szőlő természetes immunrendszerét.

Kóstolójegyzetek:

Cabernet sauvignon rosé 2011: ha csak az illatára hagyatkoznék, vörösbornak tippelném. A teltebb rosé vonal képviselője, vörösbornak szüretelt, érett alapanyagból.

Cabernet franc 2007: egészen sötét, extraktgazdag bor, illatában csokoládé és csipkebogyó. Lendületes korty, érezhető, de nem bántó tanninok, élénk savak.

Classic cuvée 2007: Cabernet sauvignon-Cabernet franc-Merlot és Kékfrankos házasítása. Vincze Béla szerint a mindennapok bora, ő maga is ezt fogyasztja leggyakrabban. Tulajdonképpen egy Bikavér, amelyet a pincészet körüli botrány miatt nem lehetett Bikavérként forgalomba hozni. Erről a témáról nem volt szó a kóstolón, a legújabb fejleményekről itt lehet olvasni.

Arcanum Pinot noir 2009: Kíváncsi lennék, hogy egy vakkóstolón ki mondaná meg erről a borról, hogy Pinot noir. Nagyon sötét, szinte fekete szín, füstös, később földes illatok, tanninos korty. Az én ízlésemnek túlságosan újvilági, ettől a fajtától inkább finom arányokat, fineszt várnék el. A Mész-hegyen lévő 1 hektáros Pinot noir ültetvényről (a híres 777-es klón).

Turán 2008: Illatorgia árad a pohárból, virágos, parfümös, ibolyás jegyek. Megtudtuk, hogy ez a Hungarikum fajta kiváltképp tisztítja az érfalakat, így jótékony hatással van a szívbetegekre.

Arcanum Merlot 2009: Összetett illatában leginkább fekete ribizli és hecsedli lekvár. Gazdag, meleg tónusú terroir bor finom ásványossággal. Nálam az est bora. Gyakorlatilag kifutó tétel, a pincénél mindössze 20 palack maradt belőle.

Syrah, Mész-hegy, 2009: Nagyon gazdag, sokrétű illat, tűzköves, feketecsokoládés és borsos jegyekkel. Ásványos, szikár, száraz, férfias bor.

Vincze Béla nagyon érdekes előadást tartott a vörösborkészítés rejtelmeiről. Borai mellett szerénységével, őszinteségével és profizmusával nyűgözte le a borkóstoló résztvevőit.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr75217698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.12. 08:54:10

Mar csak az a kerdes, kell-e a szolotermesztes eszaki hataran ilyen borokat kesziteni?

dalton1 2013.04.18. 13:40:55

Ha lehet, miért kérdés?

eva_kelemen · http://pannonbor.blog.hu/ 2013.08.05. 15:02:34

Szerintem a biobor termesztőkre úgy általában kell odafigyelni: ha nem öncélú, és a végeredmény is jó, némi pozitív diszkrimináció is megilleti őket.
pannonbor.blog.hu/2013/08/05/minden_bor_bio
süti beállítások módosítása