Még, még!
2013. március 29. írta: metszo_ollo

Még, még!

Hiába van vége a februárnak, csak nem tudok lejönni a furmint nevű cuccról, szerencsére nem is kell! A múlt héten egy Balassa Betsek 2008-ból okozott sok örömet: egyszerűen nem tudtam vele betelni, tartalmas, vastag bor, rengeteg gyümölccsel, a sav talán alulméretezett, de így sincsenek egyensúlyproblémái.
Erre a hétre is egy furmintot sodort az utamba a sors, ráadásul az ismeretlenből. Bevallom, Radics Barnabás nevét eddig nem hallottam, pedig az idei FF-kóstolón is szerepelt, de valahogy kimaradt a szórásból, amin persze nem is lehet csodálkozni, egyszerűen túl széles a választék!
radics_barna.jpgKicsit utánakerestem a borásznak is, kiderült, hogy apróbb vargabetűk után tért vissza a borászathoz, a Soósban végzett, most pedig at Angyal borászatban tevékenykedik a saját birtok mellett. A rátkai birtokon termett 2009-es félszáraz furmint mellett a 2011-es késői furmintot is megkóstoltam, de az egyelőre még nem tett igazán komoly benyomásokat rám. A Pazar fantázianevű furmint már megjelenésével megfogott, nagyon igényes címke, bár az arany és a dombornyomás együtt sokszor rémes végeredményt szül, itt kimondottan jó rányérzékű grafikussal van dolgunk, kicsit archaikus tipográfiával nagyon tetszetős végeredményt ad.
Az illat elsőre is vonzó, rengeteg, részben aszalt gyümölcs, birsalma, barack, amit a hordó fűszerez kis vaníliával és szegfűszeggel. Mint később megtudtam, újhordóban erjedt és érlelődött, ahhoz képest nagyon visszafogott, ez tetszik!
Egész komoly édességérzet az első, amit feljegyzek, 9g maradékcukor van a borban, ez kerekíti a savait is, erre olyan nagy szükség nincs, így kicsit háttérben marad a sav, a testet tartja, de nagy virgonckodásra ne számítsunk! Az illatban ígért gyümölcsök aromában is visszatérnek, a mazsolás-aszalt jelleg kipipálva, a visszafogott ásványosság és a kortyvégi finom kesernye egy kis mélységet ad a bornak. Nem túlzó, nem nagy, mégis igazán kedves bor kerekedik a végére, ha mellérakom az 1800 forintos árát, akkor válik masszív 5 pontossá, ezt a bort kimondottan jólesik inni!
A Pazar név most még kicsit túlzónak tűnhet, de az irány rendben, kíváncsian várom, hogy a következő évekből milyen furmintok kerülnek ki Radics Barna pincéjéből!

A képet a borokat forgalmazó vállalkozás honlapjáról metszettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr125180164

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.03.30. 08:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása