Mielőtt itt a blogon is ráfordulnánk a Furmint Februárra, a csopaki rendezvény levezetéseként nézzünk meg közelebbről egy újabb rizlinget: naná, hogy a Balatonról! A Levendula pincészet a lovasi Kishegyen található, tetszetős honlapjukról kiderül, hogy a „hagyományos eljárással készülő, kézműves borok” mellett vendégfogadással is foglalkoznak.
Bár borunk 100% Olaszrizling, mégis a kicsit fura „Faramuci” fantázianevet viseli. A címke kifejezetten szép, sőt a honlapon látható teljes borsor arculata nagyon ízléses. A szőlő a lovasi Kishegy déli hegyoldalának vörösagyagos talajáról származik.
A világossárga színű, műanyag dugóval lezárt borban kis gyöngyözés van, nem igazán tükrös, később viszont kitisztul. Diszkrét illatában először az őszibarack dominál, amelyet később pici petrolosság, majd méz és leginkább dió árnyalnak tovább. Húsos korty, de viszonylag gyorsan leszalad a torkon. Az elemei kissé szétállnak, magas alkoholérzettel és az Olaszrizlingnél klasszikusnak mondható kesernyével búcsúzik.
Egy meleg évjáratban a szüreti időpont megválasztása kiváltképp kritikus, 2011-ben ráadásul extrém korán kellett megszervezni a szüretet, talán a Faramuci esetében is ez volt a banánhéj, mert a szép alapanyagot egyértelműen a magas (13,9%) alkohol billenti meg.
És hogy miért Levendula a pincészet neve? A következő videóból kiderül