Dalnok a balkonon
2012. augusztus 29. írta: metszo_ollo

Dalnok a balkonon

Lantos kadarka 2011
Fene sem érti, hogy van ez mostanában, a legnagyobb hőségben is kívánom a vörösbort. Az elmúlt hetekben fogyott persze sok siller, cserszegi, meg mindenféle habzó és gyöngyöző is, de valahogy azoknál nem éreztem a késztetést, hogy írjak is róluk. Pedig nem voltak rosszak, a Benedek cserszegi vagy a Ráspi siller például kimondottan jó borok, most mégis újra egy vörösbor kerül terítékre, ráadásul megint alföldi…

lantos_kadarka.jpgLantosék pár éve kerültek be látóterembe, lelkes szegedi és szentesi kereskedőiknek köszönhetően, legtöbb borukhoz volt már szerencsém, a friss kadarka eddig kimaradt, úgy gondoltam, hogy esti teraszozáshoz pont jó lesz. És nem is tévedtem!
Illata igen vonzó, a cseresznye és ringló mellett rengeteg fűszer, jobbára ezek viszik a prímet, fahéj, szegfűszeg, mindezt imponáló könnyedséggel. A könnyedség a kortyra is áll, nem komoly a teste, de nem is várom el a fajtától. Remek savak, nagyon élő, lendületes bor. A gyümölcsök mintha egy fokkal kevésbé lennének érettek, mint illatban, de ez nem zavaró, egyedül a közepétől felbukkanó gyógyszeres kesernye zavarja meg az idillt. Cseresség csak színezi az összképet, nem jelentős és a lecsengés sem maratoni hosszúságú. Mindent összevetve remekül mulattunk, egy igazán kedves, gyümölcsös kadarka ez, a fajta szépségéből sokat mutat, sajnos pont a finesz hiányzik, így marad a nagyon korrekt, jól iható gyümölcsbomba kategóriában, ami egy alföldi bortól nagyon nem kevés, olyan négyötöd.

A címben szereplő zenei utalásért elnézést, miután Albert Gazda írt a Jethro Tull jól sikerült koncertjéről, egyszerűen nem tudtam kihagyni, még akkor sem, ha nevekkel bizony nem viccelődünk...
A fotót pedig a pincészet facebook oldalán találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr844738228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása