Mátra Underground
2012. május 29. írta: metszo_ollo

Mátra Underground

Kaptam a napokban egy meghívót a Mátra Underground nevű rendezvényre. Elsőre egy Tőkések kóstolónak tűnt, ami már magában sem érdektelen, de továbbolvasva kiderült, hogy ennél jóval többről van szó. Losonci Bálintékon kívül ugyanis még hét pince mutatja be borait, ráadásul olyan pincék, amelyek boraival ritkábban találkozunk Budapesten. Kóstoltam mostanában a Csernyik pincétől egészen szép rozét, Maróti Attila 2007-es hárslevelűje régi nagy kedvencem, de a Centurio Szőlőbirtok borairól is szépeket hallottam. Egy szó, mint száz, én biztos nem hagyom ki, érdekel mit mutat a Mátra!
Ha már a Mátráig jutottam, akkor nem volt kérdés, hogy mit bontok estére, Benedek Péter 2010-es Nagy Cuvée-jét választottam. Ezerszer hallottuk, hogy milyen nehéz évjárat volt, ezzel együtt egyre több szép bor bukkan elő 2010-ből, komoly meglepetéseket okozva. A Mátrában sem volt azért egyszerű az az évjárat, nem úgy alakult a kiemelt Epreskert dűlő termése sem, ahogy Benedekék eltervezték, végül gondoltak egy merészet és összeházasították az ottani termést. A sauvignon blanc, chardonnay, hárslevelű cuvée már magában is szokatlan, ha ehhez még hozzávesszük, hogy a hárs jelentős része aszúsodott is, akkor igazán egyedi végeredményre számíthatunk.
benedek_peter.jpgKorához képest meglepően mély színű és a lomha lefolyás is jelzi, hogy koncentrált anyaggal van dolgunk. Beleszippantva ez az érzés még jobban erősödik: összetett illat, aszalt sárgabarackkal, mangóval, mézzel, de finom ásványosság is feltűnik. Minél tovább szálazgatom, annál jobban tetszik!
Az egészséges savkészlet nem meglepő egy 2010-es bortól, de ilyen vastagságú tételnél már szükség is van rá, nem túlzó, a legkomolyabb akadályt ezzel le is tudta a bor. Érdekes dolgok bukkanak fel ízban is, a helyenként túlérett gyümölcsök mellett zeller is felbukkan, de ez inkább csak árnyalja, izgalmasabbá teszi a kortyot, nem disszonáns. Az ásványos jelleg a végefelé jut szóhoz, a lecsengésben már ez viszi a prímet egy kis kesernyével. Stabil hatpontos szintet hoz a bor, nagy meglepetést okozva ezzel, ami nem a pincének, hanem az évjáratnak szól, hiszen Benedekéknek minden évjáratban sikerül valami izgalmas borral előrukkolniuk, alig várom, hogy mit rejtenek a 2011-es tarsolyban!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr494551508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása