Badacsony, Budapest visszavár!
2012. április 16. írta: wine underground

Badacsony, Budapest visszavár!

Példás borvidéki összefogás eredménye volt a múlt heti sikeres (és remélhetőleg hagyományteremtő) kóstoló, amely során 30 badacsonyi borász mutatta be bazaltágyon fogant tüzes borait a budapesti New York Palotában.

A standok közötti bortúrának – amelyhez a látogatóknak nagy segítséget nyújtott az igényesen megszerkesztett borkatalógus – stílszerűen a Domaine Edegger 2009-es Premier cuveé-jével (Sauvignon blanc-Olaszrizling) kezdtünk neki, és ha már ott voltunk a fahordóban érlelt zamatgazdag Jakob nevű házasítást (Chardonnay-Sauvignon blanc) sem hagytuk ki.

A szigligeti Szatmári pince standja ezen a boreseményen is igen népszerű volt, köszönhetően a barátságos borászoknak és a különleges fajtákat felvonultató szortimentnek. A borászat 4,5 hektáros területéről többek között Rózsakövet, Zeuszt és Vulcanust is palackoznak, ez utóbbi extrakt gazdagságával és komplex ízképével már jó pár évjáratban bizonyított.

Érdemes megemlíteni a Szent György pince rusztikus Juhfarkját és a vadkörtés jegyeket felvillantó Budai Zöldjét is. Mi több ez a pincészet szolgáltatta az est meglepetésborát is: a 2010-es viharvert évjáratban, egészen december 15-éig kinn hagyták az Olaszrizlinget, amely eredményeképpen egy nagy boregyéniség született. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Török Csaba (2HA), Sike Balázs (SKIZO), és Nyári Ödön

Olaszrizlingből természetesen erős volt a mezőny: tetszett a SKIZO érett jegyeket felmutató őszinte bora és Nyári Ödön olajos textúrájú 2010-ese is. Miután gyermekdeden azt próbáltuk megfejteni, hogy a Kéknyelű milyen más szőlőfajtára emlékeztet, Nyári Ödön szájából elhangzott az est tételmondata: „A Kéknyelű leginkább a Kéknyelűhöz hasonlítható.”. A kiváló Nyári borok közül a 2009-es félszáraz, 8 gramm maradékcukrot tartalmazó Hárslevelű hömpölygő folyamként hengerelt, észrevétlenül csempészve 14 és feles alkoholját testünkbe.

Innentől kezdve a jegyzeteim egyre szellősebbé váltak: a 2HA szőlőbirtok Olaszrizlingjéhez csak annyit jegyeztem fel, hogy „Király!”. Sok jó bor mellett nehéz a hazaindulás, így voltak ezzel a barátaim is, akik nehezen tudtak elszakadni a Horváth pince Agnus Niger (Fekete bárány) fantázianevű, fekete ribizlis-epres illatú Pinot noir-jától.

Búcsúzáskor a szakmai vendégek borvidéki térképet és egy palack „A Mi Rizlingünk” nevű bort is kaptak útravalóul, amelyet a badacsonyi borászok koprodukcióban készítettek a 2011-es termésből. Ezek után mi mást mondhatnánk: Hajrá Badacsony, várjuk a folytatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr344452966

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.04.16. 19:54:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Trackback: A Badacsony 2011-ben: az olasz és a rizling 2012.04.16. 12:36:15

2011-es boraikat mutatták be április 12-én, csütörtökön a New York kávézóban a badacsonyi borvidék borászai. Persze nemcsak a friss olaszrizlingé volt a főszerep, mindenki hozott még egy-két olyan bort, amire különösen büszke. A Mandiner.bor tudósítása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása