Becsengetés
2010. május 23. írta: metszo_ollo

Becsengetés

Gizella Pince furmint battonage 2008

Az elmúlt hetek munkával teltek, sokkal kevesebb idő és figyelem jutott a boroknak, a bejegyzések is ritkábbá váltak. Ezért is vártam már ezt a hétvégét, mert sejtettem, hogy a szegedi borfeszt mellett más izgalmas is kerül a poharamba. Nagy jóstehetség nem kellett persze ehhez, elég volt meglátogatni szombat délelőtt egyik kedvenc vinotékámat, nem is volt kérdés, hogy mit választok: már előző alkalommal is a Gizella pince furmint battonage-át ajánlotta és azóta is csak szépeket hallottam a borról.
Utánalolvastam, hogy pontosítsam a battonage technológiáról a tudásomat, Rambonál szuper kis bejegyzést találtam, szerintem ez pont elég is egy kiművelt fogyasztónak. A módszer lényege, hogy a finomseprőn tartott bort rendszeresen felkeverik, hogy ezzel is segítsék az almasav tejsavvá bontását végző baktériumok munkáját. Ettől a borok zamatgazdagabbak lesznek, egyszersmint izgalmasabbak.
És akkor jöjjenek Gizelláék! Modern címke, látszik a törekvés az egyediségre, de van egy kis bajom az arányokkal. Ezzel együtt sem "oldschool" a megjelenés, a színválasztás kimondottam bátor! A hátcímke tanúsága szerint október elején és végén szüreteltek, törekedve a bortytis elkerülésére, a Kastély és Mézes Mály dűlőkből, 4:1 arányban az első javára. Másodéves hordóban érlelődött ezután és hetente felkeverték a finomseprőt. Az eredmény nagyon kedvemre való lett, aranysárga szín, tipikus furmint illatában a hordó vaníliája fűszerez, izgalmassá téve a korty előtti pillanatokat. Ízben sem okoz csalódást, citrusok, érett gyümölcsök, aszalt barack, mindez nagyon szép savakkal keretezve. A korty közepesen hosszú, krémes, lecsengése máris egy újabb kortyra bíztat. Hamar elfogyott, sokat gondolkoztam, hogy elég izgalmas-e a heteshez, de végül maradtam az izmos hat pontnál és biztosan újrakóstolom Oszival, amikor hazalátogat Danzigból, mert kíváncsi vagyok a véleményére. Előzetesen úgy gondoltam, nem tetszene neki a battonázs furmint, de kóstolva szinte biztos vagyok, hogy egy elismerő csettintést biztosan kiérdemel a bor!

update: találtam itt egy friss helyzetjelentést a pincétől, érdekes olvasnivaló!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr502024811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.06.01. 20:48:00

Nemrég jártak nálunk is Szilágyi Laciék, akit érdekel, itt találja: www.pecsiborozo.hu/blog/tokaji_kartell_kostolo_
süti beállítások módosítása