Szerda, nyolc
2010. március 05. írta: metszo_ollo

Szerda, nyolc

Este nyolc körül jött a hívás Dani barátomtól, hogy másnap meglóghatnánk a városból, kirándulhatnánk egy cimboránkkal Beremendre, talány Villányba is. Egy ilyen hívás fantasztikus energiákat képes megmozgatni és bár lett volna dolgom, sikerült mindent átütemezni, így semmi akadálya nem volt az utazásnak.
Kicsit későn indultunk, az M0-ás sem volt túl barátságos, így csak dél körül értünk le, ahol rövid terepszemle után ültünk le kicsit beszélgetni. Házigazdánk ránk bízta a borválasztást, vacilláltunk is kicsit, de végül egy számunkra ismeretlen pince a Haraszti Cabernet Franc-ját (2006) jelöltük meg. Annyit tudtunk meg háttérinfóként, hogy Palkonyán van a pince és a közkedvelt Republic zenekar nagyon szereti őket. Sajnos többet azóta sem sikerült kinyomozni, mert weboldaluk fejlesztés alatt, máshol pedig csak a cím és pár kevésbé fontos infó szerepel.
A palack kinézetével sok baj nincs, bár nehéz felidézni bármi sajátos elemet rajta, viszont esztétikus, így nagyon nem is lehet belekötni, nyissuk ki gyorsan! Sötétpiros színű, visszafogott illatú bor, félénken meggy és ribizli bújik elő. Ízében is megjelennek ezek a gyümölcsök, közepes test, még nem teljesen sima tannin mellett, egy kis zöld ízzel együtt. Az alkoholja tizenháromfél, szóval az alapanyagot nem túlérettségben szedték, lehet, hogy ennek köszönhető a tannin érdessége is még, de ez idővel biztos simul. Könnyű kis bor, nem ezt várom egy CF-tól, de jól illett a beszélgetéshez, stabil 4 pontot érdemel.
Házigazdánk ekkor már erősködött, hogy válasszunk valami komolyat következőnek, engedtünk neki, hozott is egy Vylyan Pillangó 2006-ot. A borászat csúcsmerlot-ja ez, dűlőszelektált, alacsony hőmérsékleten erjedt 30 napot, majd az érlelés és almasavbontás barrique-ban történt. 18 hónap után a legszebb hórdókból válogattak, hogy tényleg csak a legjobb minőség kerüljön palackba. A külcsínre láthatóan sokat adtak, a címke nagyon eltalált, ízléses, színeiben, formáiban pont annyira merész csak, hogy a csúcsbor kategória címkéi között ez kitűnjön, de összességében mégsem mondanám formabontónak. Elég a külső további elemzéséből, lássuk milyen a beltartalom!
Sötét, mélyvörös színű, a komoly beltartalom komótosan indul meg a pohár falán. Illatában aszalt meggy, érett szilva, illetve kis kakaó, majd lecsengésében a hordós jegyek dominálnak, a vanílíával az élen. Egyensúlyban lévő, nagytestű bor, nem lomha, folyamatosan változik a szájban, izgalmas nagyon. A tannin még nem simult be teljesen, de már így sem zavaró, én szívesen eltennék belőle későbbre pár palackkal. Hatalmas élmény, nálam most alulról éri el a 8 pontot, de biztos vagyok benne, hogy 2-3 év múlva ez már nem lesz kérdés.
Mint ahogy sajnos az sem volt kérdés, hogy lassanként indulnunk kell vissza, mert autópálya híján közel három óra az út. Persze egy kis villányi levegőzésnek bele kell férni!
Nagyon kihalt volt a pincesor, hétköznap, sötétedett is már, Günzer Tamáshoz tértünk be, majd igen rövid tanácskozás után az ő Villányi Merlot Ördögárok reserve 2007 borát kértük. Ez nem az újvilági stílust követi, mint a Vylyan, de ettől nem kisebb egy fikarcnyival sem: sűrű, sötét színe után már illatában is érződik koncentráltsága: tökéletesen érett meggy, málna, fűszerek és a szinte krémes karamelles-vaníliás íz a lecsengésben. Hosszú bor, nagyon koncentrált, szinte harapni lehet. Nem behízelgő, olyan, mint egy szeszélyes nő, nehéz meghódítani, tudja mit szeretne. Talán izgalmasabb is. A nyolcast ő is megkapja, és ezt is elraknám még pár évre a pincébe, évenként kóstolgatva, hogy hol is tart!
Szerencsés nap volt a javából, két nyolcas egymás után, jó társaság, és még friss levegőn is voltunk. Receptre kellene ezt felírni!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr51811501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.03.10. 09:32:56

Ha már Haraszti, egy kis olvasnivaló róla (is): www.pecsiborozo.hu/blog/derure_borut - a két merlot valóban kiváló, tőlünk a Vylyan 91, a Günzer 94 pontot kapott...
süti beállítások módosítása