Tokaji duó
2011. június 21. írta: metszo_ollo

Tokaji duó

A Vinoportosok rendszeresen kitalálnak valamit, nemrégiben például nyitottak egy borbárt a Boráros tér szomszédságában, ahol igényes válogatásból lehet szemezgetni, ráadásul kimondottan baráti árakon. A borbár megnyitása után sem ülnek babérjaikon, folyamatosan kóstolókat szerveznek, hogy kicsit jobban megismertessék a kínálatukat és a borok készítőit is. Így került sor nemrég egy Németh János kóstolóra, majd a múlt héten egy közös Balassa-Gizella tokaji duettre. Két viszonylag kis pincéről van szó, akik már nem szorulnak bemutatásra, úgy tűnik, a minőség a legjobb hírverés, Gizelláék emellett a közösségi médiában sem gyengék. Szilágyi László borait kicsit jobban ismerem, írás is született már erről, Balassa István eddig csak egy "Borjour bora" címkével szerepelt nálam, amit a 2008-as Decanter-nyertes hárslevelűjével érdemelt ki.
A két borász gyakran tart együtt kóstolót, látszik az összeszokottság, a sorban egymást váltják a boraik, közben a kötelező információk mellé egy-két vidám megjegyzés is jár, a hangulat nagyon jó! A Gizella Medve furmint 2009 volt az egyik kedvencem, kerek bor, ez nem csak a 9 gramm maradékcukornak köszönhető, jó az egyensúly és a gyümölcsösség sem szorul háttérbe. A Balassa borok közül a két "nem édeset" éreztem a legerősebbnek, a Szent Tamás 2009 furmint nem csak azért volt egyedi, mert többet innen nem készül bor (bérelt terület volt, amit időközben eldtak), hanem mert remek összhangban van az ásványosság a gyümölcsökkel, egyedül az alkohol zavart picit a korty végén. A szintén 2009-es Thurzó furmintnál már nem volt ilyen problémám, a borász szerint szinte somlói sósság van benne. Tény, hogy komolyan ásványos és a 18 gramm cukor ellenére is lendületes bor, István borai közül ezt éreztem leginkább késznek, komolyabban is meg kellene vizsgálnom, de szerintem 7-8 pontos magasságban jár. A végére kötelezően jöttek az édesek, a Gizella 2007-es hatputtonyosával azonban nehéz volt felvenni a versenyt, minden alkalommal különös hatással van rám egy jó aszú, ez közöttük is kiemelkedő: olyan elegánsan virágos, gyümölcsös és friss a 190 g cukor mellett, hogy nem igazán találok fogást rajta, nagyon boldog lennék, ha valaki ilyet ajándékozna nekem!
Összegzés? Két nagyon szimpatikus, fiatal tokaji borász, akik igényesek a boraikra, figyelnek a véleményekre és szeretnének fejlődni. Szerintem minden adott, hogy hamarosan a borvidék nagyjaihoz csatlakozzanak, én nagyon szurkolok nekik!

A képet természetesen a vinoporton találtam.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr693000873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása