Utófurmint
2011. április 11. írta: metszo_ollo

Utófurmint

Pelle Furmint 2009
Nem nagy bolt az a zuglói vinotéka, ahova sûrûn járok, így egy bô év elteltével már a legtöbb szóba jöhetô bor sorra került. Ezért is örülök meg minden egyes új tételnek, pincének nagyon. Ez a Pelle furmint pont lecsúszott a februárról, de akció nélkül is kétezer körül volt, szóval befért a mindennapi kategória tetejére.
A pincérôl leginkább a pálinkák okán hallani, ott igazi nagypályásnak számítanak, borokat 2007 óta készítenek, Mádon a Szent Tamás, Betsek, Király, Nyulászó és Dancka dűlőkben van 2 és fél hektár területük. A borkészítésnél a hagyományos technológiákat tartják szem elôtt, a címben szereplô bort is hagyományos Kossuth présen préselték ki, a két órás héjon áztatás után, majd harmad-negyed töltésû hordókban erjedt és érlelôdött.
Ezek alapján még fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, bár Lenkey Gézától tudom, hogy Mád nem feltétlenül a legsimulékonyabb furmintokról szól. És akkor jön a meglepetés: már illatában is igen csábító: sült alma, méz, dió, némi fûszeresség. A korty krémes, sima felületû, közepes testét nagyon virgoncan repítik a savak, ízében ugyan kicsit visszafogottabban jelennek meg az illatban ígért jegyek, de izgalmas! A végén kis cseresség is megjelenik, valószínûleg a hordó hatására, lecsengése hosszú és inkább a gyümölcsökrôl szól. A második napon kicsit változik a kép, kevésbé barátságos, inkább "mádi" lett, de ez csöppet sem áll rosszul neki. Egy ilyenfajta bor nálam simán megkapja a hatost, jó lenne megvizsgálni a dûlôszelektált tételüket is, azt hiszem utána is kérdezek a boltban!

A pince honlapját viszont nem találtam, igazából képanyagot sem, így a Szent Tamás dûlô kerül most ide illusztrációként, amit itt találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr942815209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása