A szekszárdi Nyolcsoros
2010. január 18. írta: metszo_ollo

A szekszárdi Nyolcsoros

Unokatesóm szekszárdi szőlősgazda. Persze nem nagybitrokos, négy sor szőlő, egyenként vagy 40-50 méter, egy kis présházzal, pincével, kilátással. A művelést édesapja és nagyapja végzi kalákában nagy szorgalommal, mindketten elég nehezen vannak meg tennivaló nélkül, így igazi kis mintagazdaság az övéké. A szőlő eredetileg merlot volt, de idővel került pár más tőke is a sorba, így már a házasítás is kész van! A négy sor meg szép lassan öt lett, mert a szomszéd gondozatlan szőlőjét is elkezdték művelni, pusztán önvédelemből, majd mivel neki nem volt ez ellenére, így mostanra újabb négy sort szüretelnek ősszel.

A borkészítés is a legegyszerűbb módon történik, bogyózott szőlőt dolgoznak fel, héjon erjesztés akrilkádban, csömöszölés napi két-három alkalommal, préselés, majd mehet a hordóba. Csak a hordót kénezik, nagyon nem is méregetnek semmit, tapasztalat alapján megy minden.

Mivel volt egy üres hordójuk, így idén a Nyolcsoros küvé mellé vásároltak kékfrankost is, az külön hordóba került, megszületett első fajboruk. A hétvégén Oszival megkóstoltuk az újborokat meg iszogattunk a tavalyiból is. Elsőként az idei kékfrankost kóstoltuk, illatban, ízben is újbor még nagyon, kicsit talán markánsabbak a savai, mint a most divatos borok, de jólesik kortyolgatni! Az idei nyolcsoros csupa gyümölcs illatban, ribizli, meggy, még nem a rúlérett fajtából, de érett. Egészen jó kis bor lehet belőle. A végén pedig a 2008-as "birtokbor" jött: illatban ez már komolyabb, testben is, a hordó is észrevehető, sok-sok gyümölcs, a kortyvégi kis kesernye csak, ami picit lehúzza. Mindhárom bor megüti a 4 pontot, ki felülről, ki alulról, de ez elég komoly eredmény! A 2008-as mellett kóstolt Ikon Merlot ugyan minden elemében jobb bor (nem véletlenül lett Konyári János tavaly az év borásza), izgalmat mégsem találunk benne annyit, mint ebben! Lassan elkezdek gondolkozni a címkéiken...

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr911682087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása