A két Légli
2011. szeptember 13. írta: wine underground

A két Légli

A Balatonlellei Borhét impresszív kóstolgatása után szerettem volna kicsit jobban elmélyülni a dél-balatoni terroir-borok világában, így kézenfekvőnek tűnt, hogy mindkét Léglit meg kell látogatnom. Légliéknél a borászkodás családi tradíció: az édesapa után a három fiú közül kettő is ezt a hivatást választotta, míg a harmadik, Attila fazekasmester-keramikus lett. 

Elsőként Légli Gézához jelentkeztünk be, akinek pincéje a Balatonboglártól délre fekvő Szőlőskislakon található. A Kislaki Bormanufaktúra néven futó, közel 13 hektáron gazdálkodó borvállalkozás a kézműves borok készítése mellett kötelezte el magát. Megadtuk a módját, végigmentünk az egész borsoron a Birtokfehértől a Silleren át egészen az „Észak és Dél”-ig. Örömborozás volt ez a javából, nem szálazgattam a borokat, nem is jegyzeteltem, egyszerűen csak élveztem az illatokat, zamatokat. Kiváló társaság, finom borok és ízletes falatkák, aznap minden adott volt a tökéletes nyári estéhez!

Az Év Bortermelője és a Borászok Borásza díjat is elnyert Légli Ottó több mint kétszer ekkora területen, 33 hektáron borászkodik, amelyről egy átlagos évben (2010 nyilván nem ilyen volt) 150 ezer palack bort palackoznak. A birtok kóstolóterme Balatonbogláron található.

A Sauvignon Blanc elegáns arcát mutatja a 2010-es Jánoshegyi SB. Fahordóban erjedt, de acéltartályban érlelődött friss illatú bor, ásványos villanásokkal. Szárazpróbája szőlős, mézes illatokkal gazdagítja a képet. A Lugas névre keresztelt birtokbor Sauvignon Blanc és Rajnai rizling házasítása. A 2009-est kóstoltuk, amely tartalmas bor, sós, hűs illattal.

Sokak kedvence a Landord dűlőből származó Chardonnay, amelynek 2009-es évjárata hét hónapig érlelődött 500 literes fahordóban. Gyümölcsös, ásványos, élénk savú bor, a 14-es alkohol miatt némi alkoholédességgel a lecsengésében. A 2008-as Gesztenyés Rajnai rizling 15 gramm maradékcukrot tartalmazó félszáraz, barackos zamatú bor, amely osztatlan sikert aratott a jelenlévő hölgyek körében. Légli Ottó elmondása szerint ez az egyetlen nem száraz tétel a birtok történetében.

Volt szerencsém megkóstolni a pincészet új csúcsborát, a Chariesa-t is. A bor neve (röviden CRS) a házasítás dűlőszelektált összetevőire, vagyis a Chardonnay-ra, a Rajnai rizlingre és a Sauvignon blanc-ra utal. A Légli-termékpiramis így a következőképpen épül fel: alapborok (333, Légli Blanc, Rosé); birtokbor (Lugas); dűlőszelektált fajtaborok (pl. Banyászó Olaszrizling); és a már említett CRS Superior, amely egészen világossárga színű, határozott savgerincű, meglepően tartalmas, ásványos, magas extrakttartalmú bor, amely mintegy kvintesszenciáját adja a sokat emlegetett „Légliességnek”.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr23224635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása