Ide nekünk az olaszokat!
2013. október 16. írta: metszo_ollo

Ide nekünk az olaszokat!

Olaszrizling Október. Szóval az októbert végül megkapta az olaszrizling. Minden ilyen jellegű kezdeményezésnek örülök, igyunk minél több Kárpát-medencei fajtát, ismerjük meg, kóstoljuk végig az országot!
Az olaszrizlinggel kapcsolatban mégis vannak bennem kétségek. Persze a kaotikus szervezésű januári kóstoló Csopakon is azt erősítette meg bennem, hogy nem attól lesz nagy egy fajta, hogy ezt sokszor elismételjük. Sajnos az ott megkóstolt borok nem voltak lehengerlőek, persze nem is volt olyan mély a merítés, mint a hétvégi kóstolón lesz. Viszont a januári csalódás jó volt olyan szempontból, hogy legalább kicsit elgondolkoztam azon, miket is hiányolok én a fajtával kapcsolatban.
olaszrizling_1.jpgAz első problémám az, hogy kevés igazán szép olasszal fut össze az ember. Persze vannak azért igen szép borok is, a 2006-os Szászi Kabócás, a Villa Tolnay 2007-ese, de akár Bussay doktor 2008-as rizlingje is komoly klasszisokként élnek emlékezetemben. Viszont hársból vagy furmintból egy évjáratból többet tudnék említeni, ami ugyanezt a szintet karcolja.
A második gyenge pont nálam maga a fajta, legalábbis az, amit eddigi tapasztalataim alapján tud. Legtöbbször gyenge savak, sem illatban, sem aromatikailag nem kiemelkedő képességek jellemzik, a rezedán és keserűmandulán túl nehéz lenne meghatározni a fajtajelleget. Mondjuk a furmintnál sem könnyű egyértelmű jegyeket felsorolni, ott mégsem sorolja senki a gyengeségek közé… A savakra tényleg ügyelni kell, azok nélkül nem olasz egy olasz, sok olyan bor van a piacon, ami lágyabbra hangolt, szerintem ezek miatt nem lesz rajongó senki.
Bár a furminttal szemben sokszor az a legfőbb ellenvetés, hogy Somlón és Tokajon kívül nem nagyon foglalkoznak vele, az Olaszrizling Október kóstolójának kiállítói sem fedik le mind a 22 borvidékünket. Ugyan szinte mindenhol megtalálható, komoly borokat mégis csak pár helyen ad: a jelentős olaszok pár kivételtől eltekintve a Balaton környékéről és Egerből származnak. Különben is, nem attól lesz valami jó, hogy sok van belőle, nem?
Ezek tehát a kérdéseim-kétségeim, amikre szeretnék választ kapni szombaton. Mert azért egy jó olasz elég jó tud lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr545572783

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.10.20. 13:00:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása