Farkastető üzenete
2013. szeptember 08. írta: wine underground

Farkastető üzenete

A 2010-es fehérborok többször okoztak már nagy meglepetést. Számos borász, így többek között Bakó Ambrus és Váli Péter is a legelegánsabb borainak tartja a 2010-eseket. Most egy újabb szép tételbe futottam bele a Balaton-felvidékről.

A balatonrendesi Orbán pincészet területei két borvidéken találhatóak (Badacsony és Balaton-felvidék), a fajtákat tekintve pedig a Szürkebarát és a Chardonnay mellett tették le a voksukat.

orban-farkasteto-chardonnay.jpg








A 2010-es Farkastető Chardonnay nem egy közhelyes megfogalmazása a fajtának, vakon valószínűleg Furmintnak tippelném. Ez a bor nem a szőlőfajtáról, sokkal inkább a termőhelyről, a szentbékkállai Farkastető dűlőről mesél. Illatában őszibarack, vanília és tengeri só. Lendületes, feszes, savvezérelt korty, moderált (12-es) alkohol, finom fahatás és sós-citrusos lecsengés jellemzik. Határozott, de nem túlzó, egyszerűen egy jó bor, ami szép savkészletének köszönhetően még fejlődőképes.

Nagyon jól harmonizált egy különleges, mandulába, kandírozott ananászba és papayába forgatott friss sajttal, amivel új dimenziókat nyitott meg a bor.

A honlapról kiderül, hogy a két részletben szüretelt szőlőt részben acélban, részben fahordóban erjesztették, majd hét hónapig hordóban érlelték. A végeredmény igazolja ennek az iskolázásnak a helyességét, számomra ez a stílus sokkal vonzóbb, mint a pince túlérett szőlőből készült, tisztán reduktív, magas alkoholtartalmú borai.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr125500746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása