VSOP Balaton-felvidék: Egységben az erő
2012. december 12. írta: wine underground

VSOP Balaton-felvidék: Egységben az erő

Önálló boresten debütált a VSOP Balaton-felvidék formáció a budapesti Muzikum klubban múlt héten. Az összefogást négy pincészet hívta életre: Villa Tolnay (Gyulakeszi, Csobánc-hegy), Sabar Borház (Káptalantóti, Sabar-hegy), Orbán Pince (Balatonrendes, Kerekesdomb) és Pálffy Pince (Köveskál). A borászatok összesen 25 hektár saját szőlőterülettel rendelkeznek, átlagos éves kapacitásuk mintegy 100 ezer palack. 15 szőlőfajtával dolgoznak (ebből 10 fehér és 5 kékszőlő), így közös rendezvényeiken a fehértől a vörösön át a desszertborokig sokféle bortípust tudnak kínálni.

VSOP_small.jpgAhogy a puding próbája az evés, úgy egy Balaton-felvidéki pince próbája az Olaszrizling. Az est során három különböző karakterű Olaszrizlinget lehetett kóstolni. A Villa Tolnay-é 2009-ből nagyboros formát mutatott ásványos díszítéssel, Pálffy Gyula gyümölcsös, krémes Olaszrizling válogatása (2011) sűrű szerkezete miatt tetszett, míg a Sabar 2011-es Olaszrizlingje számomra egy modern stílust képvisel, moderált alkohol és szép hordóhasználat mellett egy lendületes és tartalmas bor.

A Sabar sorból külön említést érdemel a 2011-es Rajnai rizling, ami borsos, zöldfűszeres illatvilágával jelentősen eltér a tipikus rajnais petrolosságtól. Bazaltos ásványosság, visszafogott alkohol és elegancia jellemzik a tételt, nagyon szívesen megkóstolnám, hogy milyen formát fog mutatni három év múlva.

Kellemesen sós lecsengésű az Orbán Pince 2011-es Kőtenger Chardonnay-ja, amely nemrég elismerést kapott a Vinitaly borversenyén. Én az alkoholt ennél a tételnél magasnak éreztem, nem úgy a fahordós érlelésű 2010-es Farkastető Chardonnay-nél, amelynek nagyon tetszett a gyümölcsös-vaníliás-vajas-sós karaktere.

Jó hangulatú este volt, jó borokkal, mit mondhatnánk, hajrá VSOP, várjuk a folytatást! 

A képet a Sabar honlapjáról vettem

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr464962586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása