Nem maradhatott ki...
2011. június 06. írta: metszo_ollo

Nem maradhatott ki...

Ha a szekszárdi borászok a Petôfi irodalmi Múzeumba jönnek és sok jó bort hoznak magukkal, akkor nekünk ott a helyünk! A helyszín most is impozáns hátteret szolgáltatott a boroknak, bár úgy érzem, hogy idén elérték a szervezôk azt a létszámot, amikor már gondolkozni kezdhetnek, hogy korlátozzák a látogatók számát vagy új helyszín után néznek. A hirtelen jött kánikula méginkább aláhúzta ezt, kevés volt a levegô és bizony sok helyen meleg a bor, ennek legnagyobb áldozatai Taklerék voltak, mindhárom kóstolt boruk olyan hômérsékleten került a poharamban, amikor már nem nyújtottak akkora élményt, mint vártam...
Fanyalgásból több nem jut, nagyon erôs volt a felhozatal most is, nem emlékszem ennyire kiegyensúlyozott mezônyre mostanában. Lehet, hogy a nagy meleg miatt, de aznap a kadarkák tetszettek leginkább, felsorolni sem könnyû, de mindenki megérdemli: Remete 2008, Márkvárt 2009, Heimann 2009, Sebestyén 2009. Leginkább talán a Szekszárd város borának is megválasztott Márkvárt kadarka tetszett, pont, amilyennek a fajtát képzelem, kecses, fûszeres, ravasz, nagyon jó inni! A nagyvadak közül kevesen találtak be nálam aznap, de Vida Péter Baranya-völgyi cabernet franc-ja és La Vida merlot-ja 2007-bôl csak megoldotta a feladatot! Az elsô évjáratban nem vett le a lábamról Heimannék Franiscusa, a 2008-as változat viszont igencsak. Változtattak a recepten is, most a franc kapott 60 százalékot a sagrantinóval szemben, nem tudom, hogy ez tett ennyire jót vagy az évjáratkülönbség, de már most annyira kész bor benyomását kelti, mint a 2006-os Barbár megjelenésekor. A könnyed nagybor kategóriába sorolnám, elegáns, csöppet sem nehéz bor, ugyanakkor komoly test, rengeteg gyümölcs, finom fûszerekkel.
Szigorú leszek és nem emelek ki több bort, a következô lépcsôfokon ugyanis szinte a teljes borvidék ott csücsül, Németh Janó sauvignonja, Eszterbeuerék Tükéje, a Pósta kékfrankos, Bôsz Adrián vörösei vagy Vesztergombi József borai is megérdemelnének egy-egy írást, azon leszek, hogy nyugodt körülmények közt kóstolva kerüljön sor ezekre, hogy megkapják a megérdemelt figyelmet!
Több szekszárdi borász javaslatára hazafelé belekóstoltunk az elsô Palota Piknikbe és megállapítottuk, hogy a város egyik leghangulatosabb terén nagyon klassz kis fesztivált hoztak össze a szervezôk, szurkolunk, hogy a nyárra tervezett rendezvényeikhez legyen elég kitartás!

A képet ezúttal a vinoport.hu kiváló képei közül csippentettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr402960944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása