Szép-szép, de csillag nincs a homlokán...
2011. április 05. írta: metszo_ollo

Szép-szép, de csillag nincs a homlokán...

Thummerer Egri Csillag 2010
Friss szállítmány, (még szinte pincehideg, mikor elhozom a boltból) elsô fecske az Egri Csillagok közül, nem is haboztam sokáig. Szóval, mi is pontosan az Egri Csillag? Egész röviden: a Bikavér fehér párja. Kicsit hosszabban: egy olyan fehér házasítás, ami a borvidék és a Kárpát-medence fô fajtáira épít. Egész pontosan, a szabályzat szerint a házasítás felének magyar, vagy Kárpát-medencei fajtát kell tartalmaznia (az Egri borvidéket tekintve ez olaszrizling, zenit, zengő, leányka, királyleányka, vagy hárslevelű lehet), a másik felét pedig legalább három, a borvidéken termő további fajta teheti ki, melyeknek viszont csak maximum 30%-a kerülhet ki az illatos fajták (pl. cserszegi fűszeres, irsai olivér, Tramini) közül. Kiemelkedô évjáratok esetében – sajnos a 2010-es év nem pont ilyen volt – a superior kategóriát is bevezetik majd.
Az új Csillagok nemrég mutatkoztak be az Akadémián, akkor sajnos nem volt módomban kóstolni ôket (menségemre, éppen Szekszárdon voltam), ezzel próbálom most a lemaradásomat behozni. Kicsit utánakerestem, de a pince oldalán nincsen információ a házasítás összetételérôl, de szerencsére máshol sikerült kinyomoznom, hogy a bor vázát a királyleányka adja, amihez még leányka, chardonnay, ssauvignon blanc és tramini társul.
Kitöltve világossárga, közepes testûnek tûnik mozgása alapján. Beleszippantva kicsit zárkózott, elsôre fehérhúsú körte és ôszibarack, majd virágos jegyek jönnek, ezzel együtt hûvös bor. A korty felülete szép sima, de a hamar felülkerekednek a savai és alig engedik kibontakozni az ízeket. Pedig, ha türelmes az ember, akkor a körte és zöldalma mellett még némi ásványosság is elôbukkan. A korty finom kesernyével búcsúzik, érdekes módon a lecsengésben újra szóhoz jutnak a gyümölcsök, szerencsére elég hosszan. A királyleányka egyébként is markáns savakkal bír, gondolom az évjárat ezt most még jobban kiemelte, talán kicsit több leányka kedvesebbé tehetné a bort, de mindezekkel együtt is izgalmas tételrôl van szó, csak ne ezzel próbáljunk valakit az egri fehérekre szoktatni. Nálam most stabil négyest ér, de kíváncsi lennék rá egy év múlva, addigra biztosan kerekednek a savak és még barátságosabb lesz! Viszont a kedvemet meghozta, hogy a többi termelô Csillagát is megkóstoljam, nem tudja valaki, hogy hol lehet beszerezni ôket?

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a Facebook-on is, ahol extra tartalmak, kóstolók, ajánlók várnak!

A csillagoshomlokú lovat pedig meglepô módon innen szereztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr972801303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2011.04.06. 22:52:24

Mi a véleményed az egri házasítások szabályozásáról? Nekem nagyon "laza" mind a bikavér mind a csillag definíciója.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.04.07. 09:28:57

Nekem is megfoghatatlan kicsit, mert a jelenlegi szabályzás szerint (ha jól tudom) Egerben Bikavér lehet akár egy bordói házasítás is, ami nekem kicsit visszás. Persze ezek ízlésbeli dolgok, de valahogy úgy érzem, hogy túlontúl nagy játékteret hagy a borásznak, ami klassz, viszont a fogyasztó meg nem tudja, hogy mit kap, ha Egri Csillagról vagy Bikavérrôl van szó.
Valahogy a szekszárdi szabályozást kicsit szerencsésebbnek érzem mind fogyaztói, mind borászati oldalról.

Daeril 2011.04.11. 21:18:15

Ezek szerint véleményünk szó szerint egyezik.
süti beállítások módosítása