Hétköznapi hedonizmus
2010. március 16. írta: törköly

Hétköznapi hedonizmus

Fritsch Cabernet Franc 2008

Múlt hét kedden este, ahogy erről már olvashattatok felhívtam Lackó barátomat, hogy jöjjön el velünk Beremendre, Villányba. Lackó ráállt erre, és mindent félre téve velünk tartott.
Egy közös barátunknak Gergőnek van arra egy kisebb szállodája, ezt mutatta meg nekünk. A szálloda egyébkent a borút része, ennek megfelelően kóstoltunk ott is. A belövőbor, Haraszti cabernet franc ellátta feladatát, magam részéről teljesen mást várok egy cabernet franc-tól, de erről egy kicsit később ejtek néhány szót. A később még kóstoltunk egy Vylyan Pillangót és Günzer Tamástól a Merlot Ördögárok reserve-t, mely hatalmas élmény volt, el is határoztuk Lackóval, ha nyerünk a lottón egy-két kartonnal lekerül belőlük a pincébe, és félévenként kipukkantunk egyet-egyet, csak az íze végett.
Én először jártam Villányban, izgatottan vártam a kisebb sétát a pincesoron. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kora tavasszal, lehetőleg munkanapon látogasson Villányba, ahogy azt olvashattátok, kongott a pincesor. Nincsen tömeg, nincs rohanás, csak gyönyörű napsütés, nagy borok kóstolása igaz barátok társaságában, kell ennél több?

A Günzer pince után úgy döntöttünk, hogy - idő híján - még egy, utolsó pincébe benézünk, Fritschékre esett a választás. Erősen gondban voltunk, hogy milyen bort igyunk, nehéz ezt a két fantasztikus merlot-t überelni, de hasonló kategóriát sem egyszerű találni. A syrah-jukat dicsérte az eladó legény, de abból nem tudott kóstolómennyiséget adni, csak egész palackkal, és mivel idő híján voltunk, így inkább a folyó borokra esett a választás. A pincészet egyébként 8 Ha-on gazdálkodik, készítenek emlékeim szerint zweigeltet, syrah-t, cabernet franc-t. A cabernet franc mellett törtünk lándzsát, ez még innen, több, mint egy hetes távlatból is egy nagyon jó döntésnek tűnik.
A bor sötétvörös színű, illatában fűszeresség, meggy jelentkezik. Ezek az izgalmas fűszeres jegyek az ízben is megjelennek, melyek ügyesen kendőzik el, kerekítik le az egyénként jelentős testet és alkoholt. A tanninok ugyan megjelennek, de szürke eminenciásként viszik a hátukon ezt a kerek, jó ivású, hosszú bort, valami ilyesmit képzelnék én cabernet franc-ról, ellentétben a belövő borunk inkább savhangsúlyos vagy test nélküli (XXS) franc-jával. Gyorsan vásároltunk 1-1 liter pet palackban Lackóval, literenkénti 1500 Ft-os áron (niceprice!) és arról faggattuk az eladó legényt,- miközben belenyaltunk a syrah-ba, zweigeltbe - hogy miért nem érlelik még egy kicsit hordóban, miért nem várnak még vele egy évet, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy ez a franc még nincs topformában. Azt a választ kaptuk, hogy kell a hely, és így is elviszik ennyiért, - ezt persze megértem, én azóta is bánom, hogy csak egy litert vettem, ami egyébként azóta el is fogyott.
Ha arra jártok, ne hagyjátok ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr621844424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása