A saját bor öröme
2010. január 07. írta: metszo_ollo

A saját bor öröme

Ez az, ami sokáig ismeretlen volt számomra. Saját örömünkre ugyan szüreteltünk nagyapámmal és mustot is préseltünk belőle, de ez inkább egy kedves közös program volt, mintsem profi borkészítés. Persze nem is lehetett, a must egy hét alatt mindig elfogyott...
Szeptemberben azután beíratkoztunk Oscar Matzerath barátommal a "Soósba" Budafokra, ahol már az elején kiderült, hogy tavaszra vizsgabort kell készítenünk. Se szőlő, se pince, tudásunk is erősen elméleti, szóval igencsak jól jött a segítség a tangazdaságból. Így lett november elején olaszrizlingből mustunk, amivel elkezdhettünk barkácsolni. A kezdeti nehézségek után odáig jutottunk mostanra, hogy kóstolható, színében, illatában teljesen borszerű borunk lett.
Ma ki kellett mennünk a tangazdaságba, Oszi átfelytette a durva seprőn lévő borát, én meg elkísértem, hogy megnézzem mennyire tisztult le az enyém a kénezés után. Hamar végeztünk a fejtéssel, jött a kóstolás, ami előtt megnéztünk pár tangazdasági tételt is a frissek közül. Először barrique hordóban erjedt savblanc és sándorné kerültek poharunkba. Az előbbi nekem jobban tetszett, a fajtát is jobban szeretem, meg a savai is ropogósabbak voltak, de mindkét tétel olyan volt, ami csettintést érdemel, főleg, hogy a diákok által művelt szőlőből készült! A miénkkel azonos alapból készült fahordós olaszt is megkóstoltuk, ennél már volt egy kis savpótlás, így egész jónak tűnt már most.
A saját boraink kóstolása nagyon izgalmas, főleg Oszi kalandos rizlingje, ami megakadt a forrásban, restartoltuk, de egy kis maradékcukra még mindig van. Ezzel együtt kedves bor, kis kesernye van még a végén, a savak picit hiányoznak, de majd a laborban végzett nagyrutin után eldönti, hogy mi lesz vele. Az enyém már egészen letisztult, illata tipikus olasz, citrusokkal, barackkal. Ízben is hozza a fajtajelleget, de savak itt sincsenek sokan, hiába, a sok napsütésben kicsit elégtek...
Ezzel együtt nagyon klassz pincelátogatás volt, gyakorlati tudás is ragadt ránk és a boraink is bíztatóak. Lassan elkezdhetünk dolgozni a címkéken...

a kép ezúttal saját termés, a bal oldali üvegballonban pihen az én borom :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr401655018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.