Fuxlihelyzet
2014. március 27. írta: metszo_ollo

Fuxlihelyzet

Milyen szerencsések a szekszárdi borászok, idén az időjárás is besegít a nekik - gondoltam, miközben az A38 hajóra igyekeztem az idei Fuxlik bemutatójára. Szuper időben, péntek délután a Dunán kóstolni ideális dolognak tűnik, nem? 

A sillerről egyre többen tudnak, a helyzet pár éve még rosszabb volt, mostanában egyre kevesebben kérdeznek vissza, hogy mi is ez egyáltalán. Ebben biztos, hogy a Fuxlinak is van szerepe, a márka atyja, Heimann Zoltán nagyon ért a kommunikációhoz és az is sokat segít, hogy a Bortársaság is felvállalta a Fuxlikat, ami a hírek szerint igen gyorsan el is fogy. Mindezek ellenére a hajón igen családias volt a légkör, a nem túl nagy terem nem telt meg ezúttal, így legalább nyugodtan lehetett kóstolni! 

A tizenhármak igen színes képet festenek, talán egyetlen dolgot melített minden borász, miszerint nagyon korán kóstoljuk most ezeket a borokat. Ez a legtöbb helyen tényleg igaz is volt, jövőre érdemes lenne várni a bemutatkozással még egy kicsit. Úgy tudom, hogy létezik egy belső szabályozás a Fuxlira vonatkozólag, első kóstolásra azért komoly különbségek vannak, kóstoltam 11feles és 14 fölötti alkohollal is bort, utóbbi szerintem már feszegeti a műfaj határait, ki fog derülni, hogy vakon vörösnek tippelem-e. Új arcok is kerültek be, Göndöcs Lajos vagy a Herr pince nevét csak a hardcore Szekszárd rajongók ismerték eddig, sok kincs van a borvidéken, ez nem titok. A nagyok közül is szálltak be, Mészárosék és Taklerék is a Fuxli mellett szavaztak, ezzel is több emberhez juthat el a siller. 

És a borok? Tény, hogy legtöbbjük nem most futja élete legjobb formáját, tényleg sok volt köztük kócosabb a megszokottnál, egyik-másik tisztasági problémákkal is küzdött. Szerencsére az igazi siller idő még arrébb van, úgy gondolom, hogy egy hónap múlva már sokkal szebb arcukat mutatják majd az első bográcsozás alkalmával. Hármat emelnék ki, ezek nálam az ötpontos szint környékén mozogtak, pontosabb értékelést csak újrakóstolás után mernék írni. Sebestyén Csabáé volt nekem a legegységesebb, átgondolt szüreti időpont, ennek megfelelően jó egyensúly, a nagyhordónak köszönhetően pedig kicsit előrébb tart a többieknél, a fele kékfrankos-fele kadarka recept bevált! Márkvárt Jani ezúttal kiahgyta a kadarkát a játékból, 70% kékfrankos mellé 30% zweigelt társult, meggymárkás illat, finom fanyarság a kortyban, rengeteg pirosbogyós, örömbor. Merfelszék szokás szerint kerek bort hoztak, Gódor Attila érti a sillert, ez nem kérdés. 50% kékfrankos, 25% kadarka és 25% merlot, már-már a vörösbor felé hajlik, fűszeres, kerek, bográcsért kiált.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr495881037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fuxlihelyzet 2014.03.27. 13:13:01

Egyetlen dolgot említett minden borász, miszerint nagyon korán kóstoljuk most ezeket a borokat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása