Áts Karcsi lett az Év borásza!
2012. december 07. írta: wine underground

Áts Karcsi lett az Év borásza!

A Royal Tokaji főborásza, sokak nagy kedvence, Áts Károly lett az „Év Bortermelője Magyarországon” 2012-ben. Kijárt már ez az elismerés a nemzetközi szinten is jegyzett, hibátlan borsor megalkotójának, akinek munkásságához kötődik, hogy az amerikai Wine&Spirits bormagazin történetében először adott 100 pontot a Royal Tokaji 1999-es eszenciának. Ez nemcsak a tokaji, hanem a magyar bor történetében is mérföldkőnek számít. Nagyon sokat köszönhetünk neki, nem csak a borai miatt szeretjük, hanem többek között a következő gondolataiért is:

„Ha növény lennék, Furmint lennék.”

„Tokaj, Mád egy csoda. Célom ezt a csodát megvalósítani, palackba zárni, és minél több ember asztalára eljuttatni a világ minden táján. Aki megkóstolja, örömöt és boldogságot érezzen, megismerje rajta keresztül a borvidék lelkét, a fajtákat, Magyarországot. Számomra a borászat az életem, a hivatásom.”

Ats_Karoly.jpg „A célom továbbfejlődni, a legjobb borokat készíteni, és tökéletesíteni a tudásomat. A magyar bort, a tokajit még jobban népszerűsíteni, megmutatni azt a csodát, amit ez a kis ország tud, elővarázsolni azt az ízvilágot, melyre a magyar földben termett szőlő, és a belőle készített bor képes. Olyan borokat készíteni, amelyeket a fogyasztók szívesen isznak, és örömet okoznak nekik.”

„Olyan keveset tudok a borászatról, rengeteg tanulni való van még számomra. Egy emberöltő kevés, hogy felfogja az ember és megértse, miről szólnak a természet adta csodák. Minden egyes borásszal való találkozás alkalmával, a velük való beszélgetésből tanulok. Megpróbálom a tőlük elcsent gondolatokat, terveket, tapasztalatokat átépíteni az én terveimbe, gondolataimba, hogy fejlődhessek.”

„Aki ellátogat Mádra, az egy csodálatos kis faluval találkozik, amelyet Tokaj-Hegyalja legjobb dűlői vesznek körbe. Aki ellátogat hozzám, és végigjárja a mádi dűlőket, megnézi a pincéket, megkóstolja a borokat, az megérzi, ráérez a mádi bor jellegére. Érezni kell a szőlőterületek lüktetését, a dűlők adta hangulatot, a sokféle talaj adta illatot. Át kell élni, látni, érezni az ódon pincék történelmét, amely mind áthatja, átjárja és egy egységet képezve adja a mádi bort, a Royal Tokajit - azt, amit készítek.”

Fotó: Magyar Bor Akadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr144953024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása