Rapid randi 2009-es bombázókkal
2012. október 19. írta: wine underground

Rapid randi 2009-es bombázókkal

A minap egy BORIGO-s összejövetelen jártam a Sidewayz borkereskedésben, ahol az érdeklődő borkedvelők is megkóstolhatták az újság szerkesztői által tesztelt 2009-es vörös házasításokat.

vörösborok_2009.jpg

A menetrend a szokásos, sok bor gyors egymásutánban: rapid randis tempó, ahol nincs idő elmerülni a részletekben, az első benyomás a döntő, ezért az értékelésekkel is csínján kell bánni. A felhozatal kiegyensúlyozott volt, koncentrációban sem volt hiány, nézzük a rövid jegyzeteket:  

Bujdosó Sirocco (Cabernet Sauvignon, Franc és Merlot), Dél-Balaton – elsőre kicsit zárkózott, leginkább alkoholba mártott aszalt szilvára emlékeztető illat. A teste kellemesen lédús, közepesen hosszú, szilvás lecsengéssel búcsúzik.

Tűzkő Domb cuvée (Merlot és Cabernet Franc), Tolna – Szép, csupa gyümölcs illat, krémmé főzött fekete szederre emlékeztető jegyekkel. Az illat bujaságától a test kicsit lemarad, asztalt gyümölcsös, tanninos lecsengés.

Bock Capella cuvée (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot), Villány – szinte fekete mag, padlizsánszín széllel, sűrű és koncentrált, többrétegű bor. Mediterrán stílusú, meleg hangulatú bor, tapadós tanninokkal. Ételt, leginkább steaket kíván.

A St. Andreától (Eger) három Bikavért is lehetett kóstolni. A dűlőszelektált Hangács nagyon intenzív feketebogyós, erdei gyümölcs kavalkáddal nyit, szikár test, lendület, potenciál és határozott terroir jegyek jellemzik. Az Áldás birtokborként kicsit piacosabb, könnyebben érthető, a Merengő pedig úgy hozza a ritkaságszámba menő kifinomultságot, hogy közben megmarad jó ivású bornak.

Konyári Sessio (Merlot és Cabernet Franc), Dél-Balaton – többrétegű, rabul ejtő illat, gyümölcsökkel, csokoládéval, finom pörkölt jegyekkel. Az illat és íz harmóniában. Nagyon kellemes, selymes textúra, az egyszerre friss és nyugodtan hömpölygő korty szinte körülöleli az embert.

A mezőnyből még megemlíteném a következő egyedi ízképpel rendelkező bikavéreket: Eszterbauer Szekszárdról (áradó gyümölcsösség leheletnyi csokoládéval), Gál Tibor és Csutorás (Eger) és Fritz (szintén Szekszárd).

Nagy kérdés, hogy szabad-e már 2009-es nagy vörösborokat inni? Szerintem még nem, de ez a rapid randi jó pár ötletet adott, hogy melyikükkel találkoznék újra évekkel később, nyugodt körülmények között, gyertyafény mellett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr84857943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása