Vihar után
2011. augusztus 16. írta: metszo_ollo

Vihar után

Azért van sok elônye annak is, ha valaki mûkedvelô! Kitûnô példa vagyunk mi erre a blogunkkal, mert így csak magunkkal kell egyezkedni, ha nem sikerül valamirôl írni, vagy egyszerûen nem jut idô rá.
Valahogy nem volt eddig alkalmam írni a hetekkel ezelôtti Vinoportos Orbán-Jackfall kóstolóról sem, pedig igencsak tetszett, amit megtapasztaltam. Több szempontból is szerencsés délután volt, mert a nap közben tomboló vihart a kóstoló elôtt felváltotta a napsütés és szerencsés volt a borok tekintetében is. A badacsonyi pince Kôtenger Chardonnay-ja ônállóan is szóhoz jutott már itt a blogon, szerettem is, a Jackfall viszont szinte szûz terület volt, emiatt persze még kíváncsibbá tett!
Orbán Gergely portékájával kezdtünk, a Kôtenger 2009 most is tetszett, ellentétben sok chardonnay-val, ez nagyon élô bor, nem a lomha hömpölygésre helyezi a hangsúlyt. Persze, hiszen ez egy tisztán reduktív tétel, a kis pluszt Gergô saját kezûleg fabrikált battonázsoló szerszáma jelentette, amivel három hónapon át felkeverte a finomseprôt. Külön érdekes, hogy második tételként ugyanebbôl az alapanyagbôl készült hordós változatot kóstoltuk, ez már hozta a vajas jegyeket is, de szerencsére vitalitásából nem vesztett! Az Orbán Pince két fajtával foglalkozik egyelôre, a chardonnay mellett a szürkebaráttal, nem nagy meglepetés, hogy két szürke következett. A 2010-es Pinot Griggio-t a borász locsolóbornak szánja, az évjárat ôket sem kímélte, viszont egy üde mindennapi bor azért készült. A záró Brutal névre keresztelt szürkebarátot viszont biztosan megjegyzi az, aki egyszer is kóstolja, 25 feletti mustfokkal szüretelték, szárazra erjedt, 16fél lett az alkoholja. Elsôre ez talán erôsnek tûnhet, de ezt a tételt egy szivar mellé, akár konyak helyett ajánlja a borász. Megosztó bor, az biztos! Nagy test, tüzesség, a savai azonban végig partiban vannak, a túlérett jegyek is meghatározóak és így együtt érdekes, összetett képet alkotnak. Nem mondom, hogy rajongója lettem, de megláttam a szépségét és szívesen megkóstolnám hozzá illô étellel együtt!
Ismeretlen vizekre eveztünk, jöttek a Jackfall borok! A pince hátterérôl az informatív honlap tájékoztat, érdemes átnézni! A borász, Kôszeli András sajnos nem tudott eljönni, így Jandrasics Bori, a marketing-felelôs mesélt a borokról. Rozéval nehéz a lábamról levenni, így a Rózsabimbó sem hódított meg, de ezzel együtt a 2010-esek közül mezôny elsô felébe tenném. A portugieser már sokkal érdekesebb, ropogós, gyümölcsös, könnyû, fülledtségnek nyoma sincs, klassz kis oportó. Csak az árával voltam bajban, mert hiába klassz bor, széles réteget nem fog meghódítani a 2600 Ft körüli polcárával. Kár érte!
Érdekes módon pont fordított a heyzett a 2006-os Duettnél, ami nevével ellentétben nem kettô, hanem négy fajta házasítása, cabernet sauvignon, franc, merlot és kékfrankos alkotja a bort. A csokoládésságot jegyeztem fel magamnak, illatban és ízben is megjelenik. Kerek bor, nem túl bonyolult, egyszerûen jól esik kortyolni, a kétezer forintos árért nagyon jó kis bort kapunk. Érdekes, hogy pincének van egy másik hasonló jolly jokere a vörösborok közt, a Tótágas ezer forint körüli árával a bulik közönségét célozza meg, le is fogom tesztelni, hogy mekkora sikerrel!
A sor végére természetesen egy nagybor maradt, a Grand 2006 16 hónapot töltött elsôtöltésû hordókban, ez ízében is jól észrevehetô. A két cabernet mellé egy kis merlot is betársult, nagyon szépen összesimultak már, illatban még inkább a friss gyümölcsök (cseresznye és meggy) dominálnak egy kis kávéval, ízében azonban inkább az aszalt (szilva és meggy) jegyek a meghatározók és a fûszeresség is hangsúlyos.  A tannin még nem teljesen sima, de érezni, hogy komoly bor. Ha még valami apró fineszt fel tudna mutatni pluszban, akkor joggal tarthatnának tôle a "villányi nagyok".
Klassz kis kóstoló, klassz helyszín, izgalmas borokkal. Szerencsére ezt már mások tudják, az esti kóstolóról készült képek igazolják, hogy egyre több borszeretô kíváncsi a kisebb pincékre is. Orbán Gergô szerint most még túl sok borászat osztozik a kevés tudatos borfogyasztón, talán a közeljövôben változik a helyzet!

A kép ezúttal a rendezô Vinoport honlapjáról származik, Orbán Gergely éppen egyik borát mutatja be.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr213156003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása