Kőtenger
2010. október 07. írta: metszo_ollo

Kőtenger

Orbán Kőtenger Chardonnay 2009
A Chardonnay nem tartozik a kedvenc fajtáim közé, így leginkább akkor bontok ilyet, ha a feleségemnek szeretnék kedvezni, ő ugyanis kimondottan nagy barátja Sándornénak. A múlt héten egy Gere Tamás és Zsolt-féle volt terítéken, de az a stílus végképp nem a szívem csücske, annyira lágy és vajas volt, ráadásul a hordó is túlzottan hangsúlyos volt az én számnak.
Tegnap viszont a legutóbbi borszerdán kedvezményesen beszerzett Orbán Kőtenger Chardonnay került sorra, amiről sokat hallotam már, ráaádsul a Burgundiában megrendezett XVII. Chardonnay du Monde borversenyen ezüst éremmel tért haza, így kellőképpen kíváncsian nyitottam ki a palackot.
Már korábban rendesen utánaolvastam a pincének, szerencsére a honlapjuk nagyon informatív és közvetlen, amire egy átlag borkedvelő kíváncsi, azt könnyedén megtalálja, sőt talán picit többet is. Így tudtam meg olyan fontos dolgokat, hogy a pince első tételével van dolgom, amit szeptember második felében szüreteltek, tartályban, irányítva erjedt, majd érlelődött és december 16-án, Etelka napján került palackba.
Világos színű, intenzív illatú, már első szippantásra is dől belőle a sok gyümölcs és virág, ami ízében is jelen van a fajtára jellemző finom vajasság és zöldalma, egy kis ásványosság társaságában. A savai virgoncak, életet visznek a kortyba, nagyon szép arányú, harmonikus bor, nagyon jólesik inni! Schelleri magasságokba nem ér el, de az ötöst így is biztosan hozza, úgy hallottam, hogy igencsak fogyóban már a készlet, ezért aki kíváncsi a borra, siessen a vásárlással!

A fotó ezúttal a bejegyzésben korábban dícsért honlapról származik és gyanúm szerint a borászatot tárja elénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr892354116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása