Két szürkebarát
2010. július 05. írta: Oscar Matzerath

Két szürkebarát

A szürkebarátról mint fajtáról nem sokat tudok, mert nem kóstoltam még eleget. Amik azonban az utóbbi időben beégtek az agyamba a nyelvemen át: Bujdosó, Bussay, Jásdi, Laposa Bazaltbor badacsonyi (szigorúan ABC sorrend) szürkebarátjai. Tetszettek és felkeltették az érdeklődésemet. Nincs sokra tartva ugyanis, bár az egyik legelterjedtebb fajta az országban. Szerintem a szürkebarátnak jól áll egy kis mineralitás is, amit Badacsony környékén a tanú hegyek vulkanikus talajától meg is kap szépen, így aztán mindenki jól jár. A szürkebarát is kap egy kis komolyságot és a terroir is szépen tudja magát artikulálni, hogy magyarosan fejezzem ki magam.

Szeremley Badacsonyi szürkebarát 2007
A kóstolási jegyzetem Szeremleyék boráról áldozatául esett egy mosásnak, de végül sikerült a szétázott papírfecnikről rekonstruálnom az emlékeimet.
Közepesnél nagyobb testű halványsárga bor. Illatában mezei virág és egy kis sütőpor illat jelentkezik. Érzésem szerint részben tartályt és hordót is láthatott a tétel, mert a fát nagyon finoman érzékelni csak. Szép savú, enyhén minerális „hamisítatlan” badacsonyi bor nagyon jó inni (nekem). Ízében a fajtajelleges, de leginkább citrusos gyümölcsök dominálnak, majd melegedve kicsit előbújik az alma. Közepesnél hosszabb lecsengés, aminek a vége azonban egy kicsit kesernyés. 1500 Ft-ért nagyon tetszik ez stílus, komolyabb (nem csak acéltartályos) ám nagyon jól iható bor Badacsonyból 5 pontot adok neki.

Domaines Schlumberger, Pinot Gris, Les Princes Abbés 2005
Az echte francia Schlumberger (ejtsd Slümberzsié) familía 1810 óta termeli borait Elzász lankáin. Hol a Reichban, hol nem. A rajnai kóstolón már megismerkedhettünk egy végzetesen ásványos rajnaijukkal, ami engem nagyon meglepett és lenyűgözött. Ezek után, ha a T..kó hippermárketben 70%-os árengedményt adnak, az alapon 4000 Ft-os szürkebarátjukra, akkor abból kettőt kell venni azonnal. Mert ilyen beltartalmú és savú borban nem tudnak kárt tenni olyan könnyen a esetlegesen nem mindig ideális tárolási körülmények, de ezen az áron még egy csúnya bukta is beleférne szerintem.
Csalódásról azonban szerencsére szó sincs. Szépen kapaszkodik a pohár falába vaskos kis testével ez a sárga színű borocska. Illata visszafogott, túlérettségre utaló jelek fedezhetőek fel benne, meg persze nem is mai csirke már, de fajtajelleges. Szájban szépen szétterjed, ízében viszonylag hosszú lecsengéssel, a savai szépen ellenpontozzák a maradékcukrot, félszáraznak tűnik (ugyanis a két egyforma palackból az egyiken a magyar matrica félédes, a másikon félszáraz, az eredeti francia pedig ezzel a körülménnyel nem foglalkozik), igen szép egyensúlyban. Nagggyon tetszik, dr. Bussay boraihoz tudnám stílusában hasonlítani és 6 pontot adok neki.
Azt hiszem kedvelem a szürkebarátot bár lenyűgözve még nem lettem, várom az áttörést.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr882131249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balatonrajongó 2010.09.22. 10:14:28

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért, ha van kedved oda is töltsd fel a balatoni írásaid vagy amit magadtól a legjobban szeretsz. Üdv, Charley Davidson
süti beállítások módosítása