Zweigelt, a góllövő?
2010. március 23. írta: metszo_ollo

Zweigelt, a góllövő?

Németh János Zweigelt 2007

Közhely ugyan, de igaz, hogy Szekszárdon évről-évre feltűnnek új, tehetséges borászok. Így került látóterembe Németh János is tavaly a Petőfi Irodami Múzeumban. A borász még nem ért vissza az ebédből, így a szomszéd kóstoltatott, ami nem volt rossz, de kevés háttérinfót tudtunk meg. Később aztán a Karaffából több borát is beszereztem, Porkoláb, Virtus, Cabernet Franc, mind tetszett. Ősszel Szekszárdon végül találkoztunk is, nagyon szimpatikusan mesélt a borairól, terveiről, be is került a képzeletbeli szekszárdi válogatottam kezdőjébe, mint ifjú reménység. (csak zárójelben: korrekt honlap, szép, visszafogott címkék, látszik, hogy jól átgondoltak!)
A múltkor összefutottunk Bauer úrnál a Karaffában, mesélte, hogy elégedett az új kadarkájával (öreg tőkékről van, sajnos nem saját terület), de sok munka lesz még mire tökéletesre sikerül. Hiába, a kadarka szeszélyes fajta! Arról is beszélgettünk, hogy mennyire elszaladt mostanában a borok alkoholtartalma, szinte már nincs is kedve az embernek estére felbontani egy Cabernet-t. Ennek hatására körülnéztem a kínálatában és kiválasztottam egy Zweigeltet.
Jó ideig nem értékeltem a fajtát, majd elémkerült Merfelszék 2007-es Zweigelt válogatása, ami felülírt mindent, azóta is a legkedvesebb boros meglepetésként tartom számon. Később Fekete Mihály zweigeltje is kedvemre volt, majd Ráspié is, szóval lassanként rehabilitáltam a fajtát, törődéssel, erős hozamkorlátozással nagyon szép borok készülnek belőle.

Németh János zweigeltje öreg ültetvényről származik, tizennégy hónapot töltött nagy tölgyfahordóban, nem kapkodott a borász a piacra kerüléssel. Rubin színnel csalogat, ebbe besegít a gyümölcsös-fűszeres illat, meggy, ribizli, szilva. Savai frissek és a tanninja besimult, jól egészítik ki a gyümölcsöket; a korty talán kicsit rövidebb, mint jólesne, de ennél több hibája nincsen. Az alkohol 13-as, szinte észrevétlen, jól is van ez így! Most tökéletes állapotban van, nem tudom, hogy innen megy-e még feljebb, a hat pontot tőlem most megkapja, a borász pedig marad a csapatban, előretolt ékként.

A bejegyzés trackback címe:

https://hozamkorlat.blog.hu/api/trackback/id/tr361861970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása